Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Točený jablečný koláč s citronovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 37 minut

Točený jablečný koláč s citronovým krémem - postup přípravy

Točený jablečný koláč láká nejen svým originálním vzhledem, ale také lahodnou chutí. Šťavnatost dezertu dodává citronový krém a křupavou kůrku tvoří zkaramelizovaný cukr.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem a olejem. Poté přidejte kypřící prášek do pečiva s moukou a uhněťte těsto.

Tip: Mouku přidávejte po částech, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky. 

2. KROK

Těsto rozdělte na dvě stejné části a odložte je bokem. Formu na koláč vyložte pečicím papírem, jednu část těsta vyválejte na plát o výšce 0,4 cm a položte ho do formy.

Poznámka: Okraje těsta, které přesahují okraje formy, odtrhněte tak, jak je ukázáno na videu níže.

3. KROK

Nyní připravte krém, kterým těsto naplníte. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, škrobem a citronovou kůrou. 

Poznámka: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

4. KROK

Do směsi nalijte mléko, vše zamíchejte a na mírném plameni zahřívejte přibližně 2 minuty, do zhoustnutí. Poté směs odstavte z tepla a vmíchejte do ní máslo. Následně přidejte citronovou šťávu a krémem naplňte těsto ve formě.

5. KROK

Nyní připravte horní vrstvu točeného jablečného koláče. Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Jablka pokapejte citronovou šťávou a důkladně je prohněťte. 

6. KROK

Na pomoučeném vále vyválejte druhou část těsta na plát o výšce 0,4 cm a nakrájejte jej na stejné proužky o šířce přibližně 2,5 cm. 

Tip: Jak co nejpřesněji odhadnout šířku pruhů těsta, zjistíte ve videu níže.

7. KROK

Jablka začněte skládat podél okraje těsta ve formy a zakryjte je pruhem těsta, podél kterého umístíte další jablka. 

Poznámka: Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience.

8. KROK

Povrch koláče posypte cukrem a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. 

Poznámka: Po upečení točený jablečný koláč potřete džemem nebo medem a servírujte jej nakrájený na trojúhelníky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: وصفة سهلة

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů