Jednoduchý koláč s jablky a medem - postup přípravy
Jednoduchý koláč s jablky je skvělý díky rychlé přípravě a jemné chuti, která spojuje sladkost jablek s vláčným těstem. Je vhodný jako dezert i jako sladká snídaně.
Náplň
Těsto
Na vymazání
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kostičky. V pánvi rozpusťte máslo a smíchejte ho s cukrem, který nechte zkaramelizovat – celý proces potrvá přibližně 4 minuty.
Do pánve přidejte jablka, která vařte, na středním plameni, 10 minut. Poté jablka přendejte do mísy a nechte je volně chladnout.
V jiné míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem, špetkou soli a cukrem do pěny. Poté přidejte mléko a jogurt.
Poznámka: Pro nejlepší výsledek směs šlehejte 3 minuty. Místo jogurtu můžete použít zakysanou smetanu.
Do směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a vyšlehejte hladké těsto, do kterého vmíchejte jablka.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, suché ingredience prosejte a přidejte je do vaječné směsi nadvakrát.
Těsto vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40–45 minut.
Poznámka: Pekáč s pečicím papírem vymažte trochou oleje.
Jednoduchý koláč s jablky vyjměte z pekáče, potřete jeho povrch medem, posypte ho strouhaným kokosem a nechte ho volně vychladnout.
Poznámka: Dezert servírujte nakrájený na kousky. Můžete ho podávat k odpolední kávě nebo ke snídani.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rychlé a snadné