Pletený závin z kynutého těsta s rozinkami - postup přípravy
Nadýchaný pletený závin s rozinkami má originální chuť a můžete ho servírovat jako slaný dezert i pečivo. Výhodou je snadná a rychlá příprava, vhodná i pro začátečníky.
Těsto
Náplň
Na potření
Vejce vyšlehejte se špetkou soli a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte olej, mléko a sušené droždí. Nakonec do směsi vmíchejte mouku, poté rozpuštěné máslo a uhněťte hladké těsto.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte.
Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho, na teplém místě, kynout 1–1,5 hodiny. Poté těsto prohněťte, aby z něj odešel přebytečný vzduch a rozdělte ho na 4 stejně velké části, z kterých vytvořte bochánky. Ty přikryjte fólií a nechte je kynout dalších 10 minut.
Zatím připravte náplň. Rozinky s nasekanými ořechy smíchejte s vyšlehaným vaječným bílkem a odložte je bokem.
Na pomoučeném vále vyválejte první bochánek těsta do tvaru elipsy, o výšce 0,5 cm. Podél okrajů plátu vytvořte řezy s rozestupy 1,5 cm a střed plátu naplňte čtvrtinou množství náplně. Okraje těsta založte směrem do středu tak, abyste náplň zakryli.
Poznámka: Postup opakujte se zbytkem ingrediencí. Při balení těsta se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Pletené záviny s rozinkami vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.
Pečivo nechte vychladnout a podávejte ho nakrájené na kousky.
Tip: Pokrm se skvěle hodí ke snídani i, jako dezert, k odpolední kávě.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Mazzali Oshxona