Řez Obližprst s vanilkovým krémem - postup přípravy
Řez Obližprst s nadýchaným vanilkovým krémem je tak dobrý, že si po jeho ochutnání, budete chtít olíznout všechny prsty. Příprava je jednoduchá a rychlá.
Korpus
Vanilkový krém
Zdobení
K navlhčení
Nejprve připravte korpus. Vaječné bílky vlijte do mísy od robota a začněte je šlehat při nejnižších otáčkách. Asi po minutě otáčky o něco zvyšte a postupně do bílků přisypávejte cukr.
Jakmile vznikne tuhý sníh, přidejte do něj, po jednom, vaječné žloutky a pokračujte ve šlehání. Mezitím, v jiné míse, smíchejte olej s kakaem.
Za stálého šlehání do vaječné směsi vlévejte, velmi pomalu, teplou vodu. Šlehání vypněte a do směsi vmíchejte mouku.
Tip: Aby vzniklo hladké a nadýchané těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte a přidejte ji nadvakrát.
Po troškách do těsta vmíchejte kakaovou směs. Vzniklé kakaové těsto vlijte na plech, vyložený pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Po upečení korpus vyndejte z trouby, přikryjte ho pečicím papírem a nechte ho vychladnout.
Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Zatímco se peče korpus, připravte si vanilkový krém. Vaječné žloutky smíchejte s mlékem a hladkou moukou. Tekutinu přeceďte, abyste se zbavili případných hrudek a přelijte ji do hrnce.
Poznámka: K přípravě krému je vhodné použít co nejčerstvější vajíčka.
Do tekutiny vmíchejte cukr s vanilkovým extraktem a směs zahřívejte, za stálého míchání, 3–4 minuty do zhoustnutí.
Tip: Mouku můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo pudinkem v prášku.
Krém nechte chladnout a zpracujte máslo, které nejprve šlehejte 1–2 minuty a poté do něj, po částech, vešlehejte vychladlý krém.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte ho potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala.
Z korpusu odstraňte pečicí papír, korpus překlopte na jiný plech a jeho povrch seškrábejte.
Poznámka: Nejlépe jde seškrabávání povrchu korpusu na druhý den, pokud máte dostatek času pro přípravu.
Korpus navlhčete rumem a potřete ho vanilkovým krémem, který zarovnejte do hladka. Dezert vložte do lednice, kde ho nechte ztuhnout. Mezitím připravte sníh z bílků k ozdobení dezertu.
Ve vodní lázni, vyšlehejte vaječné bílky s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí a vznikne sníh, přelijte směs do mísy od robota.
Poznámka: Směs z vaječných bílků by měla mít 74–76 °C, abyste ji mohli bezpečně konzumovat.
Horkou bílkovou směs šlehejte, při vysokých otáčkách, minimálně 15 minut. Za stálého šlehání do sněhu přilijte citronovou šťávu a sníh přeložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí.
Okraje vychlazeného dezertu zarovnejte pomocí teplého nože a dezert nakrájejte na kostičky, které ozdobte sněhem z bílků.
Tip: Každou kostičku můžete posypat barevným cukrářským zdobení, které dezertu dodá slavnostnější a veselejší vzhled. Dezert můžete posypat také kousky čokolády.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts