Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sváteční roláda se šlehačkovou náplní

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 16 minut

Sváteční roláda se šlehačkovou náplní - postup přípravy

Pokud vás nebaví pochutnávat si o Vánocích jen na cukroví, připravte si sváteční roládu, která je plná osvěžující náplně. Roláda je ideální i jako běžný dezert ke kávě.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V samostatné míse šlehejte asi 5 minut žloutky s klasickým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. 

2. KROK

Za stálého šlehání postupně přidávejte vodu a nakonec do směsi opatrně vmíchejte mouku a kypřicí prášek do pečiva. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte a přidejte ji po částech.

3. KROK

Do směsi vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh, těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a zarovnejte ho do hladka. Následně ho pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 8–10 minut.

4. KROK

Upečené těsto přesuňte na čistý pečicí papír, pomocí kterého ho zarolujte. V této formě nechte těsto odpočívat 10 minut a připravte krém. 

5. KROK

Zakysanou smetanu vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Připravte také tekutinu na potření, a to smícháním citronové šťávy s vodou a moučkovým cukrem. 

Tip: Místo zakysané smetany můžete použít smetanu ke šlehání.

6. KROK

Těsto rozbalte, potřete ho citronovou směsí a poté krémem. Ten ozdobte džemem. 

Tip: S džemem se vám bude snadněji pracovat, když ho na dezert budete aplikovat pomocí cukrářského sáčku.

7. KROK

Těsto nyní zarolujte a zabalené v pečicím papíru ho vložte na několik hodin do lednice. Sváteční roládu na závěr ozdobte rozpuštěnou čokoládou, kousky sušeného ovoce a moučkovým cukrem. 

Poznámka: Čokoládu rozpustíte během 3 minut v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.

8. KROK

Po vychlazení roládu servírujte nakrájenou na kousky. 

Tip: Každou porci můžete podávat s trochou šlehačky, která dodá roládě slavnostnější vzhled.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů