Sváteční roláda se šlehačkovou náplní - postup přípravy
Pokud vás nebaví pochutnávat si o Vánocích jen na cukroví, připravte si sváteční roládu, která je plná osvěžující náplně. Roláda je ideální i jako běžný dezert ke kávě.
Těsto
Náplň
Na potření
Zdobení
Nejprve připravte těsto. Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V samostatné míse šlehejte asi 5 minut žloutky s klasickým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
Za stálého šlehání postupně přidávejte vodu a nakonec do směsi opatrně vmíchejte mouku a kypřicí prášek do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte a přidejte ji po částech.
Do směsi vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh, těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a zarovnejte ho do hladka. Následně ho pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 8–10 minut.
Upečené těsto přesuňte na čistý pečicí papír, pomocí kterého ho zarolujte. V této formě nechte těsto odpočívat 10 minut a připravte krém.
Zakysanou smetanu vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Připravte také tekutinu na potření, a to smícháním citronové šťávy s vodou a moučkovým cukrem.
Tip: Místo zakysané smetany můžete použít smetanu ke šlehání.
Těsto rozbalte, potřete ho citronovou směsí a poté krémem. Ten ozdobte džemem.
Tip: S džemem se vám bude snadněji pracovat, když ho na dezert budete aplikovat pomocí cukrářského sáčku.
Těsto nyní zarolujte a zabalené v pečicím papíru ho vložte na několik hodin do lednice. Sváteční roládu na závěr ozdobte rozpuštěnou čokoládou, kousky sušeného ovoce a moučkovým cukrem.
Poznámka: Čokoládu rozpustíte během 3 minut v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
Po vychlazení roládu servírujte nakrájenou na kousky.
Tip: Každou porci můžete podávat s trochou šlehačky, která dodá roládě slavnostnější vzhled.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарим с Таней