Zavařené mandarinky se skořicí - postup přípravy
Zavařené mandarinky jsou voňavé, sladké, šťavnaté a plné bohaté chuti. Skvěle se hodí k přípravě vánočních pochoutek a výhodou je, že vydrží čerstvé až 1 rok.
Ovoce
Slupky z mandarinek (na 1 sklenici)
Mandarinky oloupejte, očistěte a naplňte jimi sterilizované sklenice. Do každé sklenice nalijte horkou vodu tak, aby bylo ovoce zcela ponořené a sklenici uzavřete.
Poznámka: V tomto receptu byly použity sklenice o objemu 1000 g.
Po minutě vodu z mandarinek slijte do hrnce, do vody přidejte hřebíček a skořici a vše vařte přibližně 5 minut. Mezitím do každé sklenice s mandarinkami vsypte 2 lžíce cukru
Poznámka: Množství cukru, které použijete, je závislé na vašich chuťových preferencích.
Koření z nálevu vyjměte a nálev nalijte do sklenic s mandarinkami, které uzavřete a poválejte, aby se nálev dostal všude mezi ovoce a cukr se rozpustil.
Sklenice vložte do hrnce, do kterého přilijte vodu tak, aby bylo dno sklenic ponořené a mandarinky zavařujte 10 minut. Po deseti minutách sklenice vyjměte a nechte je chladnout dnem vzhůru, nejlépe přes noc.
Poznámka: Zavařené mandarinky vydrží na chladném, suchém a tmavém místě až 1 rok.
Mezitím zpracujte slupky z mandarinek. Naplňte jimi sterilizované sklenice. Do každé sklenice nalijte ocet, vsypte sůl a vlijte studenou vodu. Množství vody odhadněte podle toho, aby pod víčkem zůstal asi pěticentimetrový prostor.
Slupky zamíchejte a sklenice přikryjte utěrkou. Pod utěrkou nechte slupky reagovat 30 dní. Po dobu 15 dní je promíchejte každý den. Poté slupky slijte a šťávu uchovávejte v uzavřené sklenici.
Tip: Šťáva ze slupek je vhodná k čištění kuchyně nebo podlah. Krásně provoní váš domov.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nur’un Yemek Tarifleri 2