Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční pečená šunka na pomerančích

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Vánoční pečená šunka na pomerančích - postup přípravy

Obohaťte váš letošní sváteční stůl o šťavnatou vánoční pečenou šunkou na medu a pomerančích. Servírovat ji můžete s bramborovou kaší, salátem nebo čerstvým pečivem.

Ingredience pro:
8 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do mísy nalijte pomerančovou šťávu,  přidejte do ní med, olej, česnek a chilli omáčku. Poté  směs velmi důkladně promíchejte.

2. KROK

Na povrchu šunky udělejte špičatým a ostrým nožem zářezy do mřížky. Ty by měly být přibližně 0,5 cm hluboké. Následně do každého zářezu zapíchněte celý hřebíček.

3. KROK

Šunku položte do pekáče a vedle ní položte plátky pomeranče. Následně k ní přidejte máslo a zalijte ji připravenou marinádou.

4. KROK

Vánoční šunku pečte v předehřáté troubě na teplotu 150 °C po dobu 90 minut. Každých 15–20 minut ji polévejte výpekem.

Poznámka: Doba pečení je pouze přibližná, protože vždy záleží na výšce  a velikosti šunky.

5. KROK

Jakmile je šunka hotová, vyjměte z ní hřebíčky, nakrájejte ji na plátky a servírujte ji s bramborovou kaší nebo jinou oblíbenou přílohou.

6. KROK

Tip: Místo pomerančové šťávy můžete použít i pomerančový džus.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů