Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí masové kuličky – tipy a triky

Domácí masové kuličky – tipy a triky - postup přípravy

Popularitu masových kuliček odstartoval obchodní řetězec Ikea, který ve svých kantýnách tuto typickou severskou pochoutku začal prodávat po celém světě a domácí kuchaři a hospodyňky si od té doby lámou hlavu s tím, jak dosáhnout tak šťavnaté a kořenité chuti této dobroty. My vám v dnešním článku poradíme, jak vyrobit masové kuličky, po kterých se jen zapráší, a nestačíte rozdávat recepty. Ve skutečnosti je jejich příprava velmi snadná a může se hodit i v případě, že potřebujete uvařit chutný oběd, ale nemáte na to dostatek času.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Tip č. 1: Umelte si vlastní maso

Mleté maso z obchodu je praktické a rychle dostupné, ale vlastně ve skutečnosti nikdy úplně přesně nevíte, co všechno v něm vlastně skončilo. Proto je lepší umlít si maso vlastní. Pokud pak chcete mleté maso míchat, vždy kombinujte jen dva druhy. Nejlepší je telecí, kuřecí, krůtí nebo jehněčí.





Tip č. 2: Cibule dodává chuť

I když se to ve většině receptů na masové koule nepíše, věřte svým kuchařským instinktům i našemu doporučení a přidejte do kuliček najemno nasekanou cibulku. Dodá masu šmrnc, kterého bez ní nedosáhnete.


Tip č. 3: Strouhanku nahraďte zeleninou

Často se do karbanátků i masových kuliček dává strouhanka či hrubá mouka, aby hmota lépe držela pohromadě. Namísto nezdravé strouhanky ale snadno můžete použít najemno strouhanou zeleninu, třeba brambory, řepu nebo dokonce zelí. Bude to mnohem zdravější a hlavně chutnější.


Tip č. 4: Smíchejte maso s ledem

Že jste o tom ještě neslyšeli? Při míchání směsi na masové koule použijte trochu drceného ledu, který smíchejte s masem. Když se pak led rozpustí, zůstávají v masové hmotě malé dírky, díky kterým bude karbanátek křehčí a vzdušnější.


Tip č. 5: Máslo tomu dodá šťávu

Do hmoty na karbanátky zapracujte také malý kousek másla. To dodá karbanátkům jemnost a také budou mnohem šťavnatější.


Tip č. 6: Smažte zprudka a pak zvolna

Smažit masové koule můžete na pánvi s olejem, nebo také na másle. Ať tak či tak, nejprve je lepší osmahnout je zprudka, aby získaly krásně zlatavou barvu. Poté teplotu snižte a zvolna dosmažte. Neotáčejte je příliš často, stačí dva až třikrát.


Tip č. 7: Do vajíčka s nimi!

Před smažením uhnětené masové koule můžete obalit v rozšlehaném vajíčku. Díky tomu budou chutnější, šťavnatější a také zdravější.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů