Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sulc

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Domácí sulc - postup přípravy

Domácí sulc má v Česku neodmyslitelnou tradici a mimoto je také velmi zdravý pro naše klouby. I když jeho příprava může být poněkud náročnější, výsledek rozhodně stojí za to, třeba ten podle receptu od paní Petry Pospíchalové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřové koleno, nožky a kůži očistěte a vložte do velkého hrnce, případně do papiňáku. Pokud máte, přidejte i kousek plecka a hlavy, přidejte trochu soli a vše zalijte studenou vodou. Do hrnce přidejte také cibuli, na které nechte poslední vrstvu slupky, přihoďte bobkový list a kuličky nového koření a černého pepře. Vodu přiveďte k varu a na mírném ohni maso vařte doměkka.

2. KROK

Vývar slijte přes sítko. Maso oberte a nakrájejte nadrobno. Kůže semelte najemno v mlýnku na maso a obojí vraťte zpátky do vývaru, který osolte, opepřete a podle chuti okyselte octem. Přiveďte k varu a ještě horké slijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, které ihned zavíčkujte.

3. KROK

Pokud chcete, do některých sklenic se sulcem přidejte před nalitím nadrobno pokrájené kousky uvařené mrkve a celeru, podle chuti salám, kyselou okurku, hrášek z plechovky nebo na kostičky nakrájená vejce natvrdo. Tuto plněnou verzi ještě trochu připepřete.

4. KROK

Sulc nechte řádně ztuhnout a podávejte nakrájený s octem, cibulí a čerstvým pečivem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů