Majonézové koláče z kynutého těsta - postup přípravy
Pochutnejte si na majonézových koláčích, které chutnají jako od babičky. Recept není složitý a dezert je ideální jako sladká snídaně nebo pochoutka k odpolední kávě.
Těsto
Náplň
Drobenka
Zdobení
Na potření
Mouku smíchejte s cukrem a směs odložte bokem. Poté připravte kvásek. V samostatné misce smíchejte vlažné mléko s droždím a čtyřmi lžícemi moučné směsi, kterou jste si připravili.
Poznámka: Kvásek přikryjte sáčkem a nechte ho reagovat až 10–15 minut.
Do moučné směsi dále přidejte špetku soli, vaječné žloutky, majonézu, olej a kvásek. Z ingrediencí vytvořte těsto, které nejdřív míchejte pomocí vařečky a poté ho zpracujte ručně.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte více mouky.
Hotové těsto posypte moukou, přikryjte ho pokličkou a nechte ho 60–90 minut kynout na teplém místě.
Tip: Místo pokličky můžete použít potravinovou fólii nebo čistou utěrku.
Mezitím připravte náplň smícháním tvarohu, vanilkového a moučkového cukru. Poté nachystejte drobenku. V samostatné misce smíchejte polohrubou mouku s moučkovým cukrem a změklým máslem.
Z poloviny vykynutého těsta odtrhávejte kousky o hmotnosti cca 50 g, z kterých vytvarujte kuličky, které zploštěte. Do středu každé placičky vložte náplň, kterou okraji těsta zakryjte a vytvořte malý plochý bochánek, který položte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Ve středu každého koláče vytvořte důlek, který naplňte povidly a všechny koláče posypte drobenkou. Každý koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
Majonézové koláče nechte ještě 10 minut kynout a poté je pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–25 minut.
Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Místo povidel ale použijte makovou náplň.
Poznámka: Náplň zvolte dle vlastních chuťových preferencí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj