Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Majonézové koláče z kynutého těsta

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Majonézové koláče z kynutého těsta - postup přípravy

Pochutnejte si na majonézových koláčích, které chutnají jako od babičky. Recept není složitý a dezert je ideální jako sladká snídaně nebo pochoutka k odpolední kávě.

Ingredience pro:
2 plechy
+ -

Těsto

Náplň

Drobenka

Zdobení

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mouku smíchejte s cukrem a směs odložte bokem. Poté připravte kvásek. V samostatné misce smíchejte vlažné mléko s droždím a čtyřmi lžícemi moučné směsi, kterou jste si připravili. 

Poznámka: Kvásek přikryjte sáčkem a nechte ho reagovat až 10–15 minut.

2. KROK

Do moučné směsi dále přidejte špetku soli, vaječné žloutky, majonézu, olej a kvásek. Z ingrediencí vytvořte těsto, které nejdřív míchejte pomocí vařečky a poté ho zpracujte ručně.

Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte více mouky. 

3. KROK

Hotové těsto posypte moukou, přikryjte ho pokličkou a nechte ho 60–90 minut kynout na teplém místě.

Tip: Místo pokličky můžete použít potravinovou fólii nebo čistou utěrku.

4. KROK

Mezitím připravte náplň smícháním tvarohu, vanilkového a moučkového cukru. Poté nachystejte drobenku. V samostatné misce smíchejte polohrubou mouku s moučkovým cukrem a změklým máslem. 

5. KROK

Z poloviny vykynutého těsta odtrhávejte kousky o hmotnosti cca 50 g, z kterých vytvarujte kuličky, které zploštěte. Do středu každé placičky vložte náplň, kterou okraji těsta zakryjte a vytvořte malý plochý bochánek, který položte na plech, pokrytý pečicím papírem. 

6. KROK

Ve středu každého koláče vytvořte důlek, který naplňte povidly a všechny koláče posypte drobenkou. Každý koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. 

7. KROK

Majonézové koláče nechte ještě 10 minut kynout a poté je pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–25 minut.

8. KROK

Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Místo povidel ale použijte makovou náplň. 

Poznámka: Náplň zvolte dle vlastních chuťových preferencí.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů