Makový řez se smetanou a citronovou kůrou - postup přípravy
Pokud máte rádi univerzální sladké pochoutky, připravte si makový řez se smetanou a citronovou kůrou. Skvěle se hodí ke snídani, ale také k odpolední kávě, jako dezert.
Těsto
Sirup
Do pekáče
Zdobení
Mák vsypte do mísy, zalijte ho vroucí vodou a nechte ho bobtnat 30 minut. Po této době mák sceďte a důkladně vymačkejte pomocí bavlněného plátýnka.
Poznámka: Díky tomuto kroku bude mák měkčí.
Do mísy od robota vložte vejce, sůl, vanilkový cukr a směs šlehejte 5 minut, dokud nebude nadýchaná. Po této době snižte otáčky mixéru na minimum a postupně přilévejte olej.
Tip: Olej můžete nahradit rozpuštěným máslem.
Asi po 10 vteřinách mixér vypněte a do směsi vmíchejte krupici s mákem a mlékem. Pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí a poté k nim vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku s práškem předem prosejte.
Vzniklé těsto vlijte do pekáče a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Pekáč předem vymažte trochou másla a vysypte moukou.
Mezitím, co se těsto peče, připravte sirup. V rendlíku smíchejte cukr s citronovou šťávou a vodou. Směs vařte 1–2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Sirup přelijte do jiné misky, ve které ho nechte vychladnout.
Upečený korpus propíchejte špejlí na několika místech a polijte ho připraveným sirupem. Makový řez vložte do lednice na 30–60 minut, poté ho vyjměte z pekáče, zarovnejte jeho okraje a nakrájejte ho na kostky.
Každou kostku ozdobte šlehačkou, kterou posypte citronovou kůrou.
Poznámka: Místo šlehačky můžete použít zakysanou smetanu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарим с Таней 2.0