Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makový motanec z kynutého těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Makový motanec z kynutého těsta - postup přípravy

Tento recept potěší všechny milovníky poctivého domácího pečiva s bohatou náplní. Makový motanec má jemnou strukturu a úžasně provoní vaši domácnost.

Ingredience pro:
3 kusy
+ -

Kvásek

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou náplně. V rendlíku smíchejte mák se studenou vodou, ve které ho nechte namáčet, dokud se většina máku neusadí na dně. 

2. KROK

Poté ho sceďte, smíchejte s mlékem a vařte asi 60 minut, až se většina mléka neodpaří. 

Poznámka: Směs často míchejte, aby se mák nepřipálil.

3. KROK

Do máku vmíchejte klasický i vanilkový cukr se špetkou soli, směs rozmixujte a přidejte do ní máslo. Mák vařte ještě 7–10 minut, přendejte ho do mísy a nechte volně chladnout. 

4. KROK

Mezitím připravte těsto. Mléko smíchejte s klasickým i vanilkovým cukrem, sušeným droždím, moukou, směs zakryjte a nechte ji 15–20 minut reagovat. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.

5. KROK

Do vzniklého kvásku vmíchejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, a jakmile se ingredience propojí, také zbytek mouky. Ze směsi uhněťte těsto, které vložte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě. 

6. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na tři části, které vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Každý plát potřete třetinou makové náplně, zarolujte ho, rozřízněte ho ve středu a vzniklé konce do sebe zamotejte. 

7. KROK

Poznámka: Jeden okraj zarolovaného těsta nechte nerozříznutý, aby konce těsta držely pohromadě. U přípravy se můžete inspirovat postupem níže ve videu.

8. KROK

Postup opakujte také se zbytkem ingrediencí a všechny makové motance položte na plech, vyložený pečicím papírem, kde je zakryjte a nechte kynout ještě 30 minut.

9. KROK

Motance potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut. 

Tip: Aby byl pokrm lépe stravitelný, podávejte ho až po vychladnutí.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů