Makový motanec z kynutého těsta - postup přípravy
Tento recept potěší všechny milovníky poctivého domácího pečiva s bohatou náplní. Makový motanec má jemnou strukturu a úžasně provoní vaši domácnost.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na potření
Začněte s přípravou náplně. V rendlíku smíchejte mák se studenou vodou, ve které ho nechte namáčet, dokud se většina máku neusadí na dně.
Poté ho sceďte, smíchejte s mlékem a vařte asi 60 minut, až se většina mléka neodpaří.
Poznámka: Směs často míchejte, aby se mák nepřipálil.
Do máku vmíchejte klasický i vanilkový cukr se špetkou soli, směs rozmixujte a přidejte do ní máslo. Mák vařte ještě 7–10 minut, přendejte ho do mísy a nechte volně chladnout.
Mezitím připravte těsto. Mléko smíchejte s klasickým i vanilkovým cukrem, sušeným droždím, moukou, směs zakryjte a nechte ji 15–20 minut reagovat.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Do vzniklého kvásku vmíchejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, a jakmile se ingredience propojí, také zbytek mouky. Ze směsi uhněťte těsto, které vložte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na tři části, které vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Každý plát potřete třetinou makové náplně, zarolujte ho, rozřízněte ho ve středu a vzniklé konce do sebe zamotejte.
Poznámka: Jeden okraj zarolovaného těsta nechte nerozříznutý, aby konce těsta držely pohromadě. U přípravy se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Postup opakujte také se zbytkem ingrediencí a všechny makové motance položte na plech, vyložený pečicím papírem, kde je zakryjte a nechte kynout ještě 30 minut.
Motance potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Tip: Aby byl pokrm lépe stravitelný, podávejte ho až po vychladnutí.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Елена Туряница – Учимся Готовить Вместе!

