Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý koláč se zakysanou smetanou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 42 minut

Rychlý koláč se zakysanou smetanou - postup přípravy

Rychlý koláč se zakysanou smetanou je ideální volbou, když dostanete chuť na něco sladkého, co nevyžaduje dlouhé pečení. Nadchne vás úžasně jemnou náplní.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Náplň

Na posypání

Do formy

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječné žloutky vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem do bílé pěny, do které postupně vešlehejte rozpuštěné máslo. 

Tip: Máslo rozpustíte v mikrovlnce během 2 minut. 

2. KROK

Přidejte kypřicí prášek do pečiva s moukou a vytvořte těsto, z kterého ⅓ ukrojte, zabalte ji do potravinové fólie a vložte na 30 minut do mrazáku. 

Tip: Suché ingredience předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.

3. KROK

Zbylými ⅔ těsta vyložte formu na koláč, vyloženou pečicím papírem, vymazanou máslem a vysypanou moukou. 

Poznámka: Asi 2 cm těsta by měly pokrývat i stěny formy. 

4. KROK

Formu s těstem vložte na 30 minut do lednice a pokračujte s přípravou náplně. Vaječné bílky vyšlehejte se solí do pěny, do které postupně vešlehejte cukr. 

5. KROK

Jakmile vznikne hustá směs, vešlehejte do ní zakysanou smetanu a ručně vmíchejte prosetý kukuřičný škrob, ve dvou dávkách. 

Poznámka: V případě šlehání po přidání škrobu by mohla směs zřídnout.

6. KROK

Náplní pokryjte vychlazené těsto ve formě a posypte ji nahrubo nastrouhaným těstem z mrazáku. Dezert následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. 

7. KROK

Rychlý koláč se zakysanou smetanou nechte zcela vychladnout a poté ho servírujte posypaný moučkovým cukrem. 

Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů