Rychlý koláč se zakysanou smetanou - postup přípravy
Rychlý koláč se zakysanou smetanou je ideální volbou, když dostanete chuť na něco sladkého, co nevyžaduje dlouhé pečení. Nadchne vás úžasně jemnou náplní.
Těsto
Náplň
Na posypání
Do formy
Vaječné žloutky vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem do bílé pěny, do které postupně vešlehejte rozpuštěné máslo.
Tip: Máslo rozpustíte v mikrovlnce během 2 minut.
Přidejte kypřicí prášek do pečiva s moukou a vytvořte těsto, z kterého ⅓ ukrojte, zabalte ji do potravinové fólie a vložte na 30 minut do mrazáku.
Tip: Suché ingredience předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Zbylými ⅔ těsta vyložte formu na koláč, vyloženou pečicím papírem, vymazanou máslem a vysypanou moukou.
Poznámka: Asi 2 cm těsta by měly pokrývat i stěny formy.
Formu s těstem vložte na 30 minut do lednice a pokračujte s přípravou náplně. Vaječné bílky vyšlehejte se solí do pěny, do které postupně vešlehejte cukr.
Jakmile vznikne hustá směs, vešlehejte do ní zakysanou smetanu a ručně vmíchejte prosetý kukuřičný škrob, ve dvou dávkách.
Poznámka: V případě šlehání po přidání škrobu by mohla směs zřídnout.
Náplní pokryjte vychlazené těsto ve formě a posypte ji nahrubo nastrouhaným těstem z mrazáku. Dezert následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.
Rychlý koláč se zakysanou smetanou nechte zcela vychladnout a poté ho servírujte posypaný moučkovým cukrem.
Tip: Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Ириной Хлебниковой

