Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kečup s jablkem a řepou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 165 minut

Domácí kečup s jablkem a řepou - postup přípravy

Domácí kečup s jablkem a řepou je originální a zdravější variantou oblíbené omáčky s jemně nasládlou chutí. Skvěle se hodí k masu, do sendvičů i na křupavé hranolky.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Na proužky nakrájenou červenou cibuli smažte v hrnci s rozpáleným olejem 10 minut. Přidejte česnek a po minutě nakrájená rajčata. 

Poznámka: Před krájením zbavte rajčata stopek.  

2. KROK

Do hrnce přidejte také nahrubo nastrouhaná jablka, hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah vařte 60–90 minut. Poté do směsi vmíchejte sůl, pepř, hřebíček, mletou sladkou papriku, skořici, muškátový oříšek a bobkový list. 

3. KROK

Po promíchání směs vařte 3–4 minuty. Nakonec přidejte ocet s hnědým cukrem a pokračujte ve vaření ještě 30 minut, pod pokličkou. 

4. KROK

Po této době ze směsi vyjměte tvrdé koření, směs rozmixujte, propasírujte, vraťte zpět do hrnce a vmíchejte do ní pár plátků vařené červené řepy, bez slupky.   

Poznámka: Díky řepě získá kečup výrazně červenou barvu.

5. KROK

Kečup vařte ještě 20–30 minut v zakrytém hrnci, poté z něj vyjměte řepu a naplňte jím sterilizované sklenice, které uzavřete a nechte vychladnout. 

6. KROK

Poznámka: Sklenice s domácím kečupem uchovávejte v pokojové teplotě, na tmavém místě. Při správném skladování vydrží kečup poživatelný až 2 roky. Po otevření kečup uchovávejte v lednici.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Schneller Koch

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů