Rajčata ve vlastní šťávě na zimu - postup přípravy
Rajčata ve vlastní šťávě na zimu jsou skvělým způsobem, jak uchovat čerstvou zeleninu, bez chemie, po celý rok. Výborně se hodí do omáček, polévek i k masu.
Ingredience
Rajčata omyjte, zbavte stopek a propíchejte je vidličkou. Díky tomu nebudou praskat, získají pevnější strukturu a lépe pojmou chuť nálevu.
Poznámka: Ingredience jsou určeny k naplnění 6 sklenic o objemu 1000 ml.
Rajčaty naplňte sterilizované sklenice, zalijte je vroucí vodou, volně je zakryjte víčky a nechte 10 minut stát.
Poznámka: Sterilizace je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení zeleniny bakteriemi.
Vodu z rajčat následně přelijte do rendlíku, přiveďte ji znovu k varu a poté ji znovu vlijte do sklenic s rajčaty. Po dalších 10 minutách vodu ze sklenic vylijte.
Zbytek rajčat, která se vám nevlezla do sklenic, odšťavněte a vlijte do samostatného hrnce, kde je smíchejte se solí a kořením. Šťávu vařte 20 minut a množství soli určete na základě vlastních chuťových preferencí.
Tip: Nemáte-li k dispozici odšťavňovač, rajčata nakrájejte na menší kousky, rozmixujte je, propasírujte a následně pracujte se šťávou, kterou jste tímto způsobem získali.
Uvařenou šťávou rovnoměrně naplňte sklenice s rajčaty, sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou.
Poznámka: Po 6–8 hodinách můžete sklenice převrátit.
Rajčata ve vlastní šťávě na zimu skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte a do té doby ho uchovávejte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Ириной Хлебниковой

