Kuřecí plátky v česnekové omáčce - postup přípravy
Díky tomuto receptu si můžete pochutnat na jídle se šťavnatým a křehkým masem. Kuřecí plátky v česnekové omáčce se hodí ke všednímu i slavnostnímu obědu.
Jsou recepty, ke kterým se člověk rád vrací. Ne proto, že jsou složité nebo výjimečné, ale protože se na ně dá spolehnout. Kuřecí plátky v česnekové omáčce jsou přesně takové. Maso je měkké, šťavnaté, omáčka voňavá, jemná, ale s charakterem. A co je na tom nejlepší – zvládne je připravit i ten, kdo se v kuchyni teprve rozkoukává.
Tohle jídlo se hodí ke všemu. Můžete ho udělat k obědu v týdnu, když není čas na velké vyvařování, ale i na neděli, když chcete potěšit rodinu. Česneková omáčka má u nás dlouhou tradici – dřív se podávala hlavně k vepřovému, ale kuřecí maso jí dodá lehkost a jemnost. A když se přidá trocha sýra, smetany a másla, vznikne omáčka, která chutná jako z restaurace, ale připravíte ji doma za chvíli.
Zajímavé je, že podobné recepty najdete i v jiných zemích – ve Francii se česnek spojuje s máslem, v Itálii s parmazánem a bylinkami. My si ale vystačíme s tím, co máme doma. A právě v tom je kouzlo – žádné složité suroviny, žádné dlouhé postupy. Jen poctivé vaření, které potěší.
A pokud máte chuť si recept upravit, klidně přidejte trochu hořčice, kapku bílého vína nebo čerstvé bylinky. Hodí se k bramborám, rýži, těstovinám i knedlíku. Ať už ho podáte jakkoliv, jedno je jisté – talíř nezůstane dlouho plný.
Základ
Na obalení
Na smažení
Omáčka
Zdobení
Kuřecí prsa horizontálně rozkrojte na polovinu a jemně je naklepejte přes fólii.
Poznámka: Díky fólii zmírníte riziko porušení struktury masa a zabráníte odstřikování šťávy do okolí.
Maso ochuťte solí, pepřem, oreganem a obalte ho ve směsi mouky, strouhaného parmazánu, ementálu, sušeného česneku a mleté sladké papriky. Kuřecí prsa poté smažte 5–6 minut z každé strany.
Maso z pánve vyjměte a k výpeku přidejte máslo. Jakmile se rozpustí, smažte na něm nadrobno nakrájený česnek 1–2 minuty. Česnek zaprašte moukou a pokračujte ve smažení 3–4 minuty.
Přidejte hořčici, vše zalijte kuřecím vývarem, a jakmile se ingredience propojí, přilijte smetanu. Omáčku ochuťte solí, pepřem a vmíchejte do ní nastrouhaný parmazán.
Po minutě do omáčky vraťte kuřecí plátky a pokrm vařte ještě 5 minut.
Tip: Kuřecí plátky v česnekové omáčce servírujte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou. Každou porci ozdobte nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně

