Bigos aneb dušené zelí s vepřovým masem - postup přípravy
Bigos je tradiční polské jídlo, jehož základ tvoří dušené zelí a maso. Tento rychlý a jednoduchý pokrm vás ohromí svou vůní a bohatou chutí.
Ingredience
Maso opláchněte, osušte ho a nakrájejte ho na menší kostky. Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev nastrouhejte a zelí nakrájejte nadrobno. Zelí vložte do mísy, lehce ho osolte, promačkejte ho rukama a nechte ho chvíli odpočinout, aby pustilo šťávu.
V hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájené maso a orestujte ho do zlatova. Poté do něj přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev.
Ke směsi přidejte rajčatový protlak a vše dobře promíchejte. Na maso nasypte zelí, přikryjte ho poklicí a nechte ho 10 minut dusit. Zelí během této doby zmenší objem.
Po deseti minutách vše promíchejte a snižte plamen. Ke směsi přidejte bobkový list, rozmarýn, pepř a sůl. Pánev přiklopte poklicí a směs vařte dalších 20 minut.
Do směsi vmíchejte rozmačkaný česnek a podle potřeby přidejte vodu. Pokrm duste, dokud zelí a maso nebude měkké, což zabere přibližně dalších 20 minut.
Hotový Bigos aneb dušené zelí s vepřovým masem ihned servírujte. Podávat ho můžete s čerstvým chlebem, nebo jiným oblíbeným pečivem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Цветкова Наталья