Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bigos aneb dušené zelí s vepřovým masem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 65 minut

Bigos aneb dušené zelí s vepřovým masem - postup přípravy

Bigos je tradiční polské jídlo, jehož základ tvoří dušené zelí a maso. Tento rychlý a jednoduchý pokrm vás ohromí svou vůní a bohatou chutí.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Maso opláchněte, osušte ho a nakrájejte ho na menší kostky. Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev nastrouhejte a zelí nakrájejte nadrobno. Zelí vložte do mísy, lehce ho osolte, promačkejte ho rukama a nechte ho chvíli odpočinout, aby pustilo šťávu.

2. KROK

V hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájené maso a orestujte ho do zlatova. Poté do něj přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev.

3. KROK

Ke směsi přidejte rajčatový protlak a vše dobře promíchejte. Na maso nasypte zelí, přikryjte ho poklicí a nechte ho 10 minut dusit. Zelí během této doby zmenší objem.

4. KROK

Po deseti minutách vše promíchejte a snižte plamen. Ke směsi přidejte bobkový list, rozmarýn, pepř a sůl. Pánev přiklopte poklicí a směs vařte dalších 20 minut.

5. KROK

Do směsi vmíchejte rozmačkaný česnek a podle potřeby přidejte vodu. Pokrm duste, dokud zelí a maso nebude měkké, což zabere přibližně dalších 20 minut.

6. KROK

Hotový Bigos aneb dušené zelí s vepřovým masem ihned servírujte. Podávat ho můžete s čerstvým chlebem, nebo jiným oblíbeným pečivem.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů