Domácí kmínový chleba - postup přípravy
Kdo si někdy upekl pečivo doma, ten potvrdil, že jeho kvalita je podstatně lepší než té varianty, která je dostupná v obchodech. Kdo se o tom bude chtít přesvědčit i na vlastní kůži, má možnost. Máme pro vás recept na domácí kmínový chleba, která vás překvapí svou chutí, i jednoduchostí.
Ingredience
Nechte vzejít kvásek
Domácí kmínový chleba se neobejde bez kvásku. Jeho příprava rozhodně není nijak komplikovaná, jelikož stačí pouze ohřát trochu vody, do které se přidá cukr a rozdrobí se do ní droždí. Vše se nechá v míse, která se přesune na dostatečně teplé místo. Přikryje se utěrkou a za 30 minut by měl být kvásek hotov.
Připravte těsto
Když je kvásek připraven, lze se pustit do přípravy těsta na domácí kmínové chléb. Do mísy s kváskem dejte postupně vše, až na jedno vajíčko a jednu lžíci kmínu. Tyto dvě věci využijete až později. Těsto důkladně propracujte, k čemuž jsou vaše ruce vždy lepší, než kuchyňský robot. Když jste s konzistencí těsta spokojeni, je možné ho nechat v míse, znovu dát na teplé místo a zde těsto nechat kynout asi 60 minut. Až v tuto chvíli je opravdu připraveno.
Nachystejte chleba
Těsto můžete vzít a udělat z něho bochánek požadovaného tvaru. Může být kulatý, ale i oválný. Je to na vás. Následně rozšleháte vajíčko a celý chleba jím potřete. Potom vezmete poslední ingredienci, lžíci kmínu a důkladně a rovnoměrně ho posypete.
Už jenom pečení
Bochník chleba dejte na plech na pečicí papír a vložte ho do trouby předehřáté na teplotu 225 stupňů Celsia. Po tuto dobu pečte asi 15 minut. Po tomto čase plynule snížíte teplotu na 200 stupňů a domácí kmínový chleba dopékáte ještě 30 minut. Následně ho vyndáte, necháte při pokojové teplotě chladnout a následně můžete zakrojit a samozřejmě ochutnat.