Nakládané okurky - postup přípravy
Zavařování okurek je oblíbenou činností nejedné hospodyňky. Tato naložená zelenina se hodí nejenom během zimy, ale po celý rok, a to zejména k řízkům či pečenému masu. Každá rodina má svůj specifický recept, který je něčím trochu zvláštní. Často se liší i zavařovací postupy jednotlivých zemí a kultur. My vám dnes představíme křupavé a kořeněné nakládané okurky podle německého receptu, které se vyznačují intenzivní a aromatickou chutí.
Ingredience
Okurky očistěte a na 4–5 hodin nebo přes noc je namočte do vody.
Na dno vyvařené a sterilizované nádoby umístěte mrkev nakrájenou na kolečka, oloupané celé stroužky česneku, snítku kopru a cibuli nakrájenou na kolečka nebo půlkolečka.
Odřízněte oba konce okurek a vložte je do nádoby tak, aby byly co nejtěsněji u sebe a vyplnily celou sklenici. Vrch okurek posypeme cukrem a solí a zalijeme octem a nakonec studenou vodou.
Sklenice pevně uzavřeme. Připravené sklenice vyrovnáme do velkého hrnce a zalijeme je vodou, kterou přivedeme k varu. Necháme sterilizovat vroucí vodou zhruba 3–5 minut. Poté ihned slijeme, otočíme dnem vzhůru a přikryjeme utěrkou. Sklenice necháme stát, dokud zcela nevychladnou a pak uskladníme do temna a chladu.
Pokud dobu vaření z nějakého důvodu překročíme, je zapotřebí okurky zchladit, abychom předešli jejich převaření. Pak by byly příliš měkké a nebyly by křupavé, o což nikdo nestojí. Proto je potřeba okurky zchladit ve vodě, jejíž teplota by ale neměla klesnout pod 40 stupňů, jinak by mohly sklenice popraskat.
Pokud rádi experimentujete, můžete k okurkám přidat některé další suroviny, jako jsou například feferonky nebo chilli papričky. Pak budou vaše okurky pikantní a ještě lepší.