Zapečená kuřecí prsa se smetanovou omáčkou a sýrem - postup přípravy
Kuře je velmi variabilní a oblíbená surovina, ze které lze připravit téměř neomezené množství nejrůznějších pokrmů a záleží jen na kuchařových zkušenostech a fantazii. Kuřecí maso se snadno snese jak s různými druhy zeleniny, tak i se sýrem, smetanou a nejrůznějšími variacemi koření. Proto je oblíbené po celém světě. Pokud byste rádi získali novou inspiraci na kuřecí pokrm, jeden takový recept jsme pro vás získali. Jedná se o zapečená kuřecí prsa ve smetanové omáčce se sýrem, česnekem a provensálským kořením. Je to velmi voňavá, šťavnatá a celkově chutná dobrota, která se hodí k podávání s grilovanou zeleninou, ale třeba také s bramborovými hranolky.
Základ
Omáčka
Cibuli oloupejte a případně omyjte. Podélně ji přepulte a rozkrájejte na půlměsíčité tenké plátky. Vložte je do menší misky, přidejte k ní půl lžičky soli a půl lžičky cukru a zalijte ji vroucí vodou. Dobře promíchejte a nechte cibuli marinovat tak dlouho, dokud voda zcela nevychladne. Pak ji slijte.
Zatímco se marinuje cibule, připravte si maso. Kuřecí prsa dobře omyjte pod tekoucí vodou a nezapomeňte je také důkladně osušit papírovou utěrkou. Rozkrájejte je na tenké plátky, osolte je, opepřete a posypejte provensálskými bylinkami, případně svým oblíbeným kořením. Plátky masa s kořením dobře promíchejte.
Připravte si ještě omáčku. V menší misce si smíchejte smetanu s majonézou, přidejte drcený česnek, trochu soli a pepře a promíchejte.
Vezměte zapékací misku a na její dno rozprostřete polovinu množství marinované cibule. Na ni vyskládejte polovinu plátků masa a polijte jejich povrch polovinou omáčky. Pak navrstvěte druhou polovinu cibule, přidejte zbytek masa a zbytek omáčky. Nakonec všechno zasypejte nahrubo strouhaným sýrem.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a dejte kuře v pekáčku za krytém alobalem péct zhruba na 30 minut. Pak vyndejte z trouby, odstraňte hliníkovou fólii, zasypejte sýr nasekaným koprem a dejte dopéct na dalších 10 minut, aby se sýr rozpustil a zčervenal.
Maso s trochou omáčky podávejte s grilovanou zeleninou, bramborovými hranolky nebo čerstvým salátem.