Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaný dort s tvarohem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Strouhaný dort s tvarohem - postup přípravy

Dnes vám krok za krokem ukážeme návod na křehký dort ze strouhaného těsta s tvarohovou náplní, který chutná tak, že na to nikdy nezapomenete. Jemnou náplň spolu s vločkami strouhaného těsta určitě znáte spoustu let už z dob vlastního dětství. Tahle dobrota totiž nikdy nezestárne. Kromě toho na její přípravu nebudete potřebovat více než půl hodinky času.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si připravte těsto. Do misky rozklepněte vajíčko a přidejte prosátou hladkou mouku. K ní přisypejte ještě polovinu naměřeného cukru, jednu polévkovou lžíci smetany, změklé máslo, trochu vanilkového cukru a jednu čajovou lžičku prášku do pečiva. Všechny přísady spolu důkladně zamíchejte a uhněťte pevné a hladké těsto. Když přestane lepit na prsty a bude držet tvar, zformujte z něho kouli, kterou zabalte do kousku přilnavé potravinářské fólie a vložte jej na 15 minut chladit do ledničky.




Zatímco se těsto chladí, připravte si tvarohovou náplň. Do misky si vyklopte tvaroh, přidejte 4 polévkové lžíce smetany a zbývající cukr. Elektrickým šlehačem všechny přísady důkladně vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence. Míchejte tak dlouho, dokud nezmizí všechny tvarohové hrudky a nerozpustí se v ostatních složkách.

Vychlazené těsto vyjměte z lednice, odstraňte z něho fólii a rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu polovinu pak nastrouhejte na hrubém struhadle. Kulatou dortovou formu nebo jinou vhodnou pečicí nádobu vymažte máslem a nasypejte do ní nastrouhané těsto. Na něj nalijte tvarohovou náplň a pomocí špachtle ji dobře vyrovnejte po celém povrchu strouhané vrstvy.

Druhou polovinu těsta taktéž nastrouhejte nahrubo a rovnoměrně jím zasypejte tvarohovou náplň v dortové formě.


Dejte si troubu předehřát na 180 stupňů Celsia a vložte do ní připravený dort na 30 až 35 minut péct. Přesná doba pečení pak závisí na specifických vlastnostech každé jednotlivé trouby.

Pečte do té doby, dokud strouhané těsto na povrchu dortu krásně nezezlátne. Můžete také vyzkoušet párátkový test, tedy zapíchněte do dortu párátko a pokud zůstane suché a nelepivé, můžete dort z trouby vyjmout.

Po dopečení vyjměte dort z trouby, nechte ho trochu zchladnout a opatrně z něj odstraňte formu. Podávejte s velkou chutí se šálkem dobrého čaje nebo kávy. Ať vám chutná!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů