Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Převrácený karamelový koláč s jablky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Převrácený karamelový koláč s jablky - postup přípravy

Pokud na zahrádce pěstujete jabloně a urodilo se vám dostatek sladkých a voňavých jablek, máme pro vás tip na tento báječný „převrácený“ koláč s karamelem. V něm svou jablečnou úrodu dokonale zužitkujete. Potěší nejen vás, ale třeba i vaše přátele, které očekáváte na návštěvu. Ideální zákusek na teplé letní dny, který osvěží a rozhodně i zachutná.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pak až se pusťte do přípravy těsta. Do hluboké mísy vsypte polohrubou mouku, cukr, kypřící prášek, rozklepněte vejce, přilijte slunečnicový olej, zalijte mlékem a ochuťte vanilkou. Všechny ingredience dobře metličkou promíchejte, abyste vytvořili homogenní hladké těsto bez hrudek.




Až budete mít hotové těsto, pusťte se do karamelové omáčky, kterou připravíte tak, že si v rendlíku rozpustíte kousek másla a přidáte k němu kupovanou konzervu karamelu. Necháte mírně provařit, a nakonec vlijete celou směs do kulaté formy na koláč. Na karamelovou omáčku následně poklaďte kolem dokola oloupaná jablka pokrájená na plátky.

Na závěr pak přijde těsto, které rovnoměrně rozprostřete. V této fázi pochopíte, proč je recept nazýván jako „převrácený“ koláč. Postup vlévání těsta a náplně do formy je opačný.


Koláč dejte do trouby péct na 25 minut při 180 stupních. Až bude jablečný koláč hotový, nechte jej chvíli vychladnout a poté povrch formy přiklopte talířem, snažte se zákusek vyklopit. Krájejte na přiměřeně velké porce a podávejte buď s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo trochou vyšlehané čerstvé smetany.

Je to opravdová dobrota, kterou si zamiluje skutečně každý, kdo tento báječný koláč ochutná. Hodí se jak k slavnostním příležitostem, tak i k snídani, či svačině pro celou rodinu. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů