Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chutný marmeládový dort

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Chutný marmeládový dort - postup přípravy

Ne všechny dorty musí být složité. Když se blíží nečekaná návštěva a vy nevíte, čím byste ji pohostili, přijde vám vhod tento unikátní recept. Marmeládový dort vyniká nejenom svou jednoduchostí, ale i pár ingrediencemi, nebo svou chutí. Hotový je za chvilku a ohromí každého.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem netradičního dortu skutečně není nic jiného, než marmeláda. Zde můžete experimentovat a použít tu, kterou máte nejraději. Následně k ní přidáte prášek do pečiva, důkladně promícháte a budete sledovat, jak směs zvětšuje svůj objem. Takto ji necháte nějakou chvíli odpočívat.




Další fází je vložení vajec do druhé mísy. Ty následně důkladně vyšlehejte tyčovým mixérem. Když se konzistence vajec spojí, můžete přidat olej a krátce zašlehat. Na závěr už se přidává prosátá mouka, která se opět důkladně zamixuje. Vznikne poměrně tuhá a pevná hmota.

Do připraveného vaječného základu přidejte ten marmeládový. Směsi se musí co nejlépe propojit a vytvořit tak jednotný krém, který je základem pro marmeládový dort. Do této směsi následně přidejte také nahrubo nakrájené ořechy. Volba je na vás. Stejně tak se dají ořechy nahradit i sušeným ovocem, nebo čímkoliv, co vám chutná.

Hotové těsto na marmeládový dort může zamířit do formy. Je vhodná kulatá, o průměru 17 centimetrů, a vyšší. Do ní následně přesuňte veškeré těsto. Pokud jsou obavy z toho, aby se dort nepřipálil, je vhodné formu důkladně vymazat máslem.

Následně už může forma i s obsahem zamířit do trouby. Ta je předehřátá na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je zhruba 45 minut, dle potřeby. Zda je i střed upečený lze zjistit pomocí zapíchnuté špejle.

Následný postup už zná každý. Forma i s dortem se vyjme, dort se z formy vyjme a nechá se vystydnout. Před podáváním je vhodné posypat ho také moučkovým cukrem, který přidá na chuti a pomůže zakrýt i možné vzhledové nedokonalosti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů