Máslové sušenky plněné marmeládou - postup přípravy
Dopřejte si odpočinek nad voňavým šálkem čaje nebo kávy s talířkem lahodných máslových sušenek vlastní výroby. Pokud jste přesvědčeni, že na něco takového nemáte čas, pak vězte, že to vůbec není pravda. Právě uspěchaný životní styl plný stresu a s nedostatkem odpočinku a relaxace vede k vícero chorobám, než pouhá konzumace nějaké té sladkosti. Proto si dopřejte chvilku pro sebe, postavte na čaj a upečte si tyto lahodné a voňavé sušenky plněné třeba meruňkovým a jahodovým džemem.
Ingredience
Návod na přípravu:
Před započetím přípravy vyndejte máslo z lednice a nechte ho při pokojové teplotě změknout, aby se vám s ním snadněji pracovalo. Když je dostatečně měkké, dejte ho do mísy a utřete ho do hladka s běžným a vanilkovým cukrem.
Když se cukry v másle rozpustí, přidejte i pomerančovou kůru a smetanu. Zamíchejte a přisypejte ještě hladkou mouku. Elektrickým hnětačem či ručně zadělejte hladké, pevné a soudržné těsto. To pak rozdělte na dvě části, zabalte je obě do přilnavé potravinářské fólie a vložte je na půl hodiny do lednice vychladnout.
Po uplynutí doby těsto vyjměte z lednice a položte jej na pomoučněnou pracovní plochu. Z obou částí těsta vyválejte válečkem tenké obdélníkové placky. Každou z těchto placek nakrájejte na dlouhé proužky široké 6 až 8 centimetrů.
Podél okraje každého z nich naneste marmeládu a podélně je zabalte. Válečky pak rozkrájejte na malé, asi 5 cm dlouhé kousky, čímž vám vzniknou plněné sušenky. Stejně postupujte se všemi kusy těsta.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia, plech na pečení si vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj hotové sušenky a dejte je péct asi na 20 minut.
Hotové sušenky vyndejte z trouby, nechte je zchladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.