Tenké krajkové palačinky - postup přípravy
Palačinky jsou klasika. Jednoduché těsto z mouky, vajíček a mléka ale není jediný způsob, jak si smažené jemné placičky připravit. My bychom vám dnes rádi představili jednu alternativu, která se vyrábí ze spařeného těsta, a jsou tak skvělé, že s nimi nebudete chtít přestat. Jako jiné palačinky, i tyto můžete připravovat nasladko i naslano s jakoukoliv vaší oblíbenou omáčkou či jiným doplňkem. Pojďte se podívat, jak snadno můžete takové krajkové palačinky připravit.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do misky si rozklepněte tři vajíčka, přidejte špetku soli a metličkou či šlehačem je všlehejte do pěny. Přilijte k nim kefír a přisypejte jedlou sodu. Zamíchejte a postupně přisypávejte po lžících i hladkou mouku. Když vytvoříte hustou jednolitou směs, odložte ji na chviličku stranou.
Připravte si větší kastrůlek a přilijte do něho mléko a přiveďte ho k varu. Odstavte z kamen a za stálého míchání přilijte horké mléko do těsta. Po vmíchání mléka nechte těsto stát při pokojové teplotě 10 až 15 minut.
Po odležení těsta si připravte velkou mělkou pánev, namažte ji trochou rostlinného oleje a rozpalte ji. Pak snižte plamen a přidejte na pánev naběračku těsta tak, aby pokrylo celý povrch pánve, ale netvořilo příliš vysokou vrstvu. Těsto bude při smažení pouštět bublinky, čímž vytvoří charakteristickou krajkovou strukturu.
Smažte palačinky po obou stranách dozlatova, vyrovnejte je do sloupce na talíř a na každou rozpusťte kousíček másla.
Podávejte s velikou chutí doplněné o marmeládu, džem, oříškovou pomazánku nebo s čímkoliv jiným. Pokud snížíte množství cukru, můžete přidat také plátky uzeného lososa, sekané bylinky a čerstvý tvaroh.
Dobrou chuť.