Nakládaná jablka - postup přípravy
Zlatavá a červená jablíčka jsou symbolem přelomu léta a podzimu. Jsou skvělá a šťavnatá a určitě bychom si rádi jejich chuť připomněli, až za oknem bude zuřit vánice a zimní krupobití. Během příprav na zimní období nakládáme do sklenic všemožné druhy zeleniny i ovoce. Jablka ale většinou ne, což je veliká škoda. Nakládaná jablka mají velmi neobvyklou a osvěžující příchuť, která voní babím létem a zlatavými slunečními paprsky. Pojďte si tuhle atmosféru uchovat a připravte si sklenici svých vlastních nakládaných jablíček.
Ingredience
Návod na přípravu:
Připravte si zavařovací sklenici o objemu 3 litry. Důkladně je umyjte a vyvařte, abyste je zbavili veškerých bakterií a dalších nečistot, které by vám vaše zavařovací úsilí mohly velmi snadno zkazit.
Jablka opláchněte, abyste z nich odstranili prach a jiné hrubé nečistoty, ale jinak je neloupejte, nekrájejte ani neodstraňujte jadřince nebo stopky. Nechejte je tak, jak odpadly ze stromu. Vyskládejte je do sklenice, abyste ji jablky celou zaplnili. Vybírejte jablka spíše menší a pokud možno podobné velikosti, aby se do sklenice vešly co nejefektivněji.
Jablka ve sklenici zasypejte cukrem, přidejte i tři lžičky soli, které zvýrazní sladkost jablek, přidejte podle chuti hřebíčky a bobkový list a všechno zalijte studenou vodou. Sklenici uzavřete víčkem a jemně proklepejte, aby se voda dostala do všech prostor mezi jablky a aby se rozpustily krystalky soli a cukru.
Sklenici s jablky postavte do většího hrnce, víčko povolte a nechte ho a nechejte je asi týden při pokojové teplotě kvasit. Během tohoto procesu bude směs pěnit a vytékat z pod víčka ven ze sklenice. Nelekejte se toho tedy, je to normální. Proto máte sklenici v hrnci, aby se v něm odtékající nálev zachytil.
Po týdnu můžete sklenici pevně uzavřít víčkem a uložit do sklepa nebo na jiné tmavé a chladné místo. Jablka budou připravena ke konzumaci do 1 měsíce od naložení.