Báječně vláčné italské košíčky Soffioni - postup přípravy
Italové jsou zkrátka mistři kuchyně. Tento jižní národ dostal do vínku velice mlsný jazýček a díky tomu celému světu přinesli řadu vynikajících pochoutek, které nemají obdoby. A rozhodně to všechno nestojí na žádných nezaměnitelných středomořských ingrediencích. Ba právě naopak, Italové pečou úplně z těch samých věcí, jako my ostatní. Přestaňme jim ovšem závidět a raději se od nich něčemu přiučme! Třeba se můžeme nechat inspirovat speciální italskou variantou tvarohových muffinů, které jsou vláčné a naprosto nezaměnitelné. Jsou úplně plné tvarohu a neuvěřitelné lahodné.
Základ
Krém
Návod na přípravu:
Máslo vložte do vhodné misky a dejte do mikrovlnné trouby rozpustit. Když je tekuté, vyjměte ho a nechte zase zchladnout.
Připravte si hlubokou misku a nasypejte do ní 40 gramů cukru, ostrouhanou citronovou kůru a jedno vajíčko. Vše dobře promíchejte tak, aby se cukr rozpustil. Pak do mísy přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo. Dobře promíchejte, abyste získali hladkou a jednolitou směs, do které postupně nasypejte mouku a zadělejte měkké a poddajné těsto.
Hotové těsto zabalte do přilnavé fólie a vložte do chladničky na 10 až 15 minut.
Mezitím si připravte náplň. Tvaroh rozetřete do hladké hmoty a smíchejte ho s cukrem, žloutkem a vanilkou. Můžete si pomoci mixérem či šlehačem a zpracujte ho do naprosto hladké hmoty.
Bílek ve zvláštní misce šlehačem vyšlehejte do tuhé pěny a přimíchejte ho ke žloutkové hmotě.
Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na 6 stejných dílů. Z každého vytvořte kouli a z ní zase vyválejte malý plochý čtverec. Každý čtverec vložte do vymazané formy na muffiny a naplňte ho tvarohovou hmotou. Cípy těstového čtverce pak zamačkejte nad náplní a tím ji uzavřete. Vložte do trouby péct na 180 °C po dobu 30 až 35 minut a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Poznámka na závěr:
Původní saffioni se vyrábějí plněné sýrem ricotta. Kvůli zlevnění a zpřístupnění receptu tento sýr mnozí pekaři nahrazují tvarohem. Pokud ale chcete a máte tu možnost, můžete si podle tohoto receptu připravit i původní verzi s ricottou. Stačí ji jen zaměnit za tvaroh a veškerý další postup zůstává stejný.