Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné koblihy plněné vanilkovým krémem a ořechy

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Lahodné koblihy plněné vanilkovým krémem a ořechy - postup přípravy

Koblihy jsou mezi lidmi obecně velice oblíbené. Prodávají se téměř v každé cukrárně, nebo pekařství. Mohou být plněné marmeládou, čokoládou, nebo třeba vanilkovým pudinkem. Přesně takové si s námi můžete snadno připravit. Budou o to dokonaleji chutnat, jelikož si je připravíte úplně sami. Vylepšený je tento zákusek i o ořechy, které mu dodají přímo božskou chuť. Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do práce.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Droždí si nejprve rozdrobte do vlažného mléka a nechte asi patnáct minut vzejít kvásek. Poté do mísy prosejte hladkou mouku, prášek do pečiva, přilijte 200 ml mléka, přidejte i vejce, žloutky, slunečnicový olej, vanilkový cukr, sůl a kvásek. Všechny suroviny dobře promíchejte a vytvořte vláčné a pevné těsto. To přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.




Až těsto zdvojnásobí svůj objem, pusťte se do tvoření koblih. Těsto vyjměte na vál a vytvořte pomocí válečku plát asi půl centimetru až centimetr vysoký. Z něj pak vykrojujte hrnečkem kolečka. Koblihy ještě nechte chvíli kynout a mezitím si připravte krém a posyp.

V hrnečku si rozpusťte v 100 mililitrech mléka vanilkový pudink v prášku, přisypte cukr (asi 200 g) a přimíchejte i žloutek. Zbývající mléko přiveďte v rendlíku k varu a propojte s vanilkovým pudinkem. Vařte do zhoustnutí a poté nechte krém vychladnout. Do pudinku následně zamíchejte i změklé máslo.

V další fázi se pusťte do smažení koblih. V pánvi si rozpalte slunečnicový olej a smažte koblihy do zlatova z obou stran, pak vyjměte, rozřízněte napůl a plňte vanilkovým krémem. Ten ještě posypte mletými ořechy, přiklopte vrchním dílem a po vychladnutí konzumujte například s šálkem kávy. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů