Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Valentýnský čokoládový dortík

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Valentýnský čokoládový dortík - postup přípravy

V už na pohled neodolatelném dezertu se snoubí jednoduché piškotové těsto doplněné o šlehačkový krém, čokoládu a ovoce. Tento lahodný dortík hned ve dvou variacích tak udělá radost vašim blízkým nejenom při oslavách svátku sv. Valentýna.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na krém

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pevné pěny. Žloutky v misce rozšlehejte dohladka, přilijte k nim mléko a olej a přisypejte hladkou mouku i kakaový prášek. Směs dochuťte vanilkovým cukrem nebo esencí a vše prošlehejte do homogenní konzistence.

2. KROK

Jemnými krouživými pohyby stěrkou směrem ode dna vzhůru jemně zapracujte do žloutkové směsi našlehaný bílkový sníh a výsledné těsto rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem do tenké vrstvy. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte korpus asi 20 minut.

3. KROK

Po dopečení korpus nechte úplně vychladnout, vyklopte ho z plechu na pracovní plochu a jemně z něj sloupněte pečicí papír. Ostrým nožem také zarovnejte okraje do roviny.

4. KROK

Nyní přišla řada na krém. Práškovou šlehačku vsypte do misky, zalijte ji smetanou nebo mlékem a vše vyšlehejte do pevné pěny. Přisypejte 1 až 2 lžíce kakaového prášku a rozpuštěnou čokoládu a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní, světle hnědý krém. Pokud toužíte po tmavší barvě, zašlehejte do něj ještě trochu kakaa.

5. KROK

Vraťte se zpátky k připravenému korpusu, který po celé ploše potřete s pomocí silikonového štětce mlékem, případně vodou s rozpuštěnou 1 lžičkou cukru. Na korpus rozetřete asi třetinu připraveného šlehačkového krému do rovnoměrné vrstvy. Korpus s krémem nyní rozkrojte příčně na čtvrtiny a každou z těchto čtvrtin ještě podélně rozpulte, čímž získáte 8 obdélníků.

6. KROK

Na tácek položte jeden obdélník a posypejte ho trochou čokoládových lupínků (případně můžete použít pistáciové oříšky nebo třeba borůvky či cokoliv, co vás napadne), potřete je trochou krému a navrch položte druhý obdélník těsta s krémem. Ten opět posypejte zvolenou posypkou, potřete krémem a přiklopte dalším obdélníkem. Takto pokračujte, dokud na sebe nenavrstvíte 4 dílky dortu, přičemž mezi vrchní vrstvy přidejte pár arašídových dražé. Celou sestavu po bocích potřete krémem, který stěrkou uhlaďte do roviny.

7. KROK

Druhou polovinu dortu zpracujte tímtéž způsobem, jen namísto čokoládových lupínků použijte na drobné kostičky nakrájený banán.

8. KROK

Povrch jednoho z dortů potřete polovinou zbylého krému a kulatou částí lžičky na povrchu vytvořte „kudrlinky“. Navrch vyskládejte dvě řady celých jahod. Povrch dortíku posypejte moučkovým cukrem.

Druhý dort ozdobte zdobicím sáčkem s ozdobnou špičkou a poprašte ho kakaem.

Hotové dorty nechte v lednici vychladit a ztuhnout a podávejte.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů