Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Fazolová polévka s uzenými žebry

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Fazolová polévka s uzenými žebry - postup přípravy

Vývarová polévka z uzených žeber s bílými fazolemi je recept, který vám ve vašem kuchařském arzenálu v žádném případě nesmí chybět. Její podmanivé aroma i vyvážená chuť nikoho nenechá lhostejným a prohřeje vás i za těch nejchladnějších a nejpochmurnějších podzimních a zimních dnů. Navíc ji připravíte velmi rychle a snadno.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Abychom se vyhnuli nepříjemnému efektu plynatosti po konzumaci fazolové polévky, je potřeba luštěniny náležitě před vařením připravit. Důležité je nechat je dostatečně dlouho vylouhovat ve vodě, do které přidáte ještě špetku jedlé sody. Nechte fazole namočené v roztoku s jedlou sodou nejlépe přes noc.




Druhý den fazole slijte z původní vody, zalijte ji čerstvou a na kamnech přiveďte k varu. Když začne vřít, ztlumte oheň a vařte fazole 5 minut. Poté fazole slijte, přeceďte přes cedník a dobře propláchněte studenou vodou.

Znovu fazole nasypejte do hrnce a znovu naplňte novou studenou vodou. Postavte je na kamna a uvařte je doměkka.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a nechte na něm cibulku zesklovatět.


Očistěte mrkev a nakrájejte ji na menší kousky. Můžete ji také nastrouhat na hrubém struhadle. Když cibulka zprůhlední, přidejte k ní do pánve i mrkev. Smažte obojí za občasného promíchání 10 minut.

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Uzená žebra rozkrájejte po jednotlivých žebrech.

Po 40 minutách vaření fazolí přidejte do hrnce pokrájená žebra, brambory, osmahlou cibulku s mrkví a 5 kuliček černého pepře, podle chuti osolte a promíchejte. Vařte tak dlouho, dokud nejsou brambory téměř měkké a na konci přidejte dva bobkové listy. Nechte ještě chvilku probublat, vypněte oheň, a když polévka lehce zchladne, můžete ji podávat.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů