Lahodné krémové potěšení – dezert Kremeš - postup přípravy
Většina lidí na dortech miluje zejména krémy. A čím lehčí a svěžejší krém, tím více ho na dortu může být a tím méně těsta je ke spokojenosti strávníků vyžadováno. Pokud i vás se týká tahle věta, pak vás určitě potěšíme dnešním receptem na naprosto dokonalý dortík, který obsahuje jen minimum těsta, zato však obrovské množství lahodného vanilkového krému.
Ingredience
Návod na přípravu:
Ze všeho nejdříve si rozehřejte troubu na 180 °C, dva plechy si vyložte pečicím papírem a rozprostřete na ně listové těsto. Po celém povrchu oba pláty propíchejte vidličkou a dejte je péct asi na 10 až 15 minut dozlatova.
Zatímco se těsto peče, připravte si pudinkovou náplň. Odměřte stranou 2 deci mléka a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Do této směsi přidejte také krupicový cukr a tři vaječné žloutky – bílky si schovejte stranou.
Zbylé mléko nalijte do hrnce a na kamnech přiveďte k varu. Když začne vřít, vlijte do něj směs oslazeného pudinku a žloutků a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. Pak odstavte z kamen.
Oddělené bílky vlijte do hlubší misky a elektrickým šlehačem z nich vyšlehejte pevný a tuhý sníh. Ten pak vmíchejte do ještě horkého pudinku. Misku pak zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na povrchu pudinku (tak se nevytvoří škraloup) a nechte ho vychladnout.
Změklé máslo při pokojové teplotě vyšlehejte šlehačem do pěny a postupně k němu přidávejte vychladlý pudink. Výsledný krém by měl být hladký a nadýchaný. Vedle v misce pak vyšlehejte šlehačku do tuha s trochou cukru a vanilkovou esencí. Můžete k ní přidat ztužovač šlehačky, bude tak lépe držet tvar.
Připravte si dostatečně velký plech nebo tác, vyložte ho pečicím papírem, alobalem nebo fólií a položte na něj jeden upečený plát listového těsta. Na něj rovnoměrně rozetřete celý pudinkový krém, navrch šlehačku a přiklopte druhým plátem listového těsta. Koláč vložte do lednice ztuhnout na alespoň 3 až 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
Před podáváním ho posypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť.