Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krémy vhodné nejenom na koláče

Krémy vhodné nejenom na koláče - postup přípravy

Aby koláč, dezert, nebo jakákoliv buchta nebyla suchá, je třeba nejenom zajistit vláčnost těsta, ale je na místě také použít krém. Jeho přípravy se mnoho lidí bojí, ale zcela zbytečně. Ty chutné a dokonalé mohou být velmi jednoduché. Jak na množství ingrediencí, tak i na přípravu. Podívejte se s námi na nejoblíbenější.

Ingredience pro:
1 porce

Smetanový krém

Máslový krém

Krém z kondenzovaného mléka

Krém z kondenzovaného mléka s vejci

Krupicový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Smetanový krém



Připravit smetanový krém není nic složitého. Základem je míchat žloutky s vanilkou a cukrem a lehce je zahřívat. Když vznikne požadovaná konzistence, přidá se mléko, krátce se vše provaří, zahustí moukou, i s tou se krém provaří a následně je vše hotovo. Jednoduché a univerzální řešení na mnoho dezertů.




Máslový krém



Základem krému je máslo, které se nechá při pokojové teplotě povolit a potom se smíchá s cukrem a poté s vajíčky. Směs se bude postupně zahřívat, dokud lehce nezhoustne. V tu chvíli se přidají zbývající ingredience, vše se postupně provaří a čeká se na to, než bude mít krém požadovanou konzistenci.

Krém z kondenzovaného mléka



Jenom dvě ingredience jasně ukazují na jednoduchost. A je to skutečně tak. Máslo nechte povolit, nakrájejte na menší kousky a pomalu rozpouštějte. Přilijte k němu také celou plechovku kondenzovaného mléka. Následně pozvolna vařte do doby, než se krém zahustí a bude mít potřebnou konzistenci.

Krém z kondenzovaného mléka s vejci



Postup je velmi podobný, jako u klasického krému jenom z másla a mléka. Začátek je v podstatě stejný. Dále se však do ohřívané směsi přidají také rozšlehané žloutky a dále, v případě zájmu o doladění chuti, se může přidat také vanilka. Buď klasická, nebo ve formě vanilkového extraktu.

Krupicový krém



Jako první je třeba dát vařit mléko společně s vanilkovým cukrem, když se rozpustí, přidá se také krupic. I tato směs se lehce provaří. Když začne konzistence houstnout, vmíchá se jeden rozšlehaný žloutek, s máslem. Poté už se přidá jenom kousek másla, které se nechá ve směsi rozpustit a krém z krupice je hotov.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů