Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chutný jablkový koláč

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Chutný jablkový koláč - postup přípravy

Máte rádi klasické jablečné koláče a záviny? Pak této oblibě dnes učiníme přítrž. Ne že by byly špatné, nicméně představíme vám recept na takový jablečný koláč, který všechny ostatní hravě strčí do kapsy. Vyzkoušejte tuhle nebesky jemnou pochoutku a jistě nám dáte za pravdu.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Krém

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Hladkou mouku vsypte do mísy, přidejtek ní vanilkový cukr a prášek do pečiva. Suché přísady promíchejte a přidejte k nim změklé máslo. Všechny přísady spolu dobře utřete do hladké konzistence, rozdělte na dvě části, přičemž jedna z nich bude o něco menší než ta druhá. Obě obalte igelitovou fólií a vložte do lednice na 1,5 hodiny.




Jablka umyjte a osušte. Oloupejte slupku, vykrojte jadřinec a stopku a dužninu pokrájejte na tenké plátky.  Vložte jablka do misky, pokapejte všechny citronovou šťávou a promíchejte.


Do kastrůlku odměřte půl litru mléka a dejte zahřát na kamna. Ve zbylých 200 mililitrech mléka rozmíchejte dva sáčky pudinku a přidejte k nim cukr. Když se mléko začne vařit, přilijte do něj tenkým proužkem rozmíchanou oslazenou pudinkovou směs a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

Kulatou dortovou formu o průměru kolem 28 cm vymažte tukem a vysypejte strouhankou, případně dno vyložte pečicím papírem. Vyjměte z lednice těsto a to, které je větší, rozbalte a rukama lehce prohněťte. Pak ji vložte do dortové formy a prsty ji roztáhněte po celém dně i po stranách formy. Vrchní část těsta rovnoměrně posypejte strouhankou a vyskládejte dvě řady jablečných plátků. Na ty pak nalijte horký pudink.

Z druhé části těsta vyválejte placku, kterou nakrájejte na proužky, ze kterých na povrchu dortu vyskládejte mřížku. Takto připravený dort vložte do trouby péct při 200 °C asi hodinu. Po dopečení nechte dort úplně zchladnout, vyjměte ho z formy a povrch zasypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů