Karbanátky pečené ve vepřové bránici - postup přípravy
Není nic horšího než vysušené maso. S tím jistě budou souhlasit všichni, kdo se kdy s vysušeným masem setkali. Máme pro vás šikovný trik, který vám pomůže se této nepříjemnosti v kuchyni vyhnout, a to i u tak citlivého masa, jako jsou třeba hovězí játra. My vám ho však ukážeme na karbanátcích z mletého masa, které budou tak křehké a šťavnaté, jako nikdy předtím. Stačí vám na to jediné: zabalit je do vepřové bránice.
Ingredience
Na kamnech si rozehřejte suchou pánev a nasypete na ni semínka kmínu a fenyklu. Opražte je, dokud nezačnou intenzivně vonět a pak je nasypejte do mixéru nebo hmoždíře a rozdrťte je na prach.
Mleté maso vložte do hluboké mísy, kde jej rozmělněte a přidejte k němu rozdrcené upražené koření. Přidejte také sklenku vína, prolisované tři stroužky česneku, nasekaný čerstvý rozmarýn a sušené oregano. Při dochucení masa nesmí chybět samozřejmě ani sůl a mletý černý pepř a také červená paprika, která dodá masu krásnou barvu i šmrnc. Všechny přísady pak nejlépe rukama důkladně promíchejte a propracujte, aby se koření rovnoměrně dostalo k veškerému masu. Pak misku zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte zhruba na hodinu do lednice, aby se chutě proležely.
Mezitím omyjte vepřovou bránici ve studené vodě a trochu ji osušte papírovou utěrkou. Rozložte ji na pracovní plochu a rozkrájejte na čtverce. Vychlazené maso vyndejte z lednice a rukama z něj tvarujte koule, které se vejdou zabalit do připravených tukových čtverců. Každou kuličku do bránice zabalte.
Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou oleje a vložte na ni smažit kuličky tak, aby nejprve ležely na spoji tukového čtverce, aby se nerozbaloval. Smažte na středním ohni 5 minut a pak kuličku otočte na druhou stranu na dalších 5 minut.
Osmažené kuličky nechte lehce vychladnout a podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Dobrou chuť.