Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč na plech s jogurtem a čerstvým ovocem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Koláč na plech s jogurtem a čerstvým ovocem - postup přípravy

Když vás honí mlsná, je to zlé. Mějte v záloze osvědčený recept na snadnou a rychlou dobrotu, která potěší vás i vaše děti, anebo se dá s velkým úspěchem použít i pro pohoštění návštěvy. Velmi lahodné piškotové těsto s jogurtem doplněné o kakaové mramorování a libovolné ovoce vás zkrátka nikdy nezklame. Příprava tohoto dezertu je navíc velmi snadná a nepotřebujete na něj vůbec nic zvláštního. Většinu přísad nejspíš najdete neustále doma v lednici či ve spíži.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Než začnete s přípravou, dejte si rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, a tak se díky tomu nebudete ničím zdržovat.




Do misky rozklepněte šest vajíček, přidejte k nim špetku soli a rozšlehejte ho lehce se solí. Do této směsi pak postupně přimíchejte také cukr a nakonec i jogurt. Tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijte do směsi také olej. Nakonec jemně vmíchejte i citronovou kůru a vařečkou či lžící zapracujte do směsi polohrubou mouku, kterou jste si vedle v misce předem rozmíchali s jednou čajovou lžičkou prášku do pečiva. Získáte tak těsto houbovité konzistence. Pakliže je ale příliš měkké, přidejte do něj trochu mouky.

Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu z nich přelijte do připraveného plechu, druhou zatím nechte v misce a vmíchejte do ní jednu polévkovou lžíci holandského kakaa. Dobře směs rozmíchejte, abyste získali tmavě hnědou hmotu.

Lžící tmavé těsto opatrně rozetřete po světlém těstě v plechu na pečení. Pokud jste kreativní, můžete hnědým těstem vytvářet na koláči nejrůznější tvary. Třeba šachovnici, případně, jste-li výtvarně schopní, můžete zkusit vytvořit i složitější obrazy.

Nakonec vezměte ovoce a položte jej na povrch koláče. Pakliže používáte kompot nebo zmrazené ovoce, je důležité je důkladně zbavit šťávy.

Takto připravené těsto v plechu vložte do předehřáté trouby a pečte jej asi 35 až 40 minut. Po dopečení nechte dobrotu vychladnout a přemístěte koláč na talíř. Poprašte ho moučkovým cukrem, naporcujte na kousky a vychutnejte si jeho lahodnou chuť se šálkem dobré kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů