Zapečené pita placky plněné masem, sýrem a zeleninou - postup přípravy
Tenký chléb pita, placky dürüm nebo tortilly jsou poklady blízkého východu, které dobyly svět. Jsou totiž velmi chutné a také univerzální z hlediska použití. Dají se do nich balit nejrůznější druhy surovin, které lze smažit, zapéct nebo nechat jen tak syrové a ve všech případech jsou velmi vítaným zpestřením jídelníčku. Tyto plněné placky lze využít jako vždy připravenou svačinu do školy či do práce, ale i jako sytou večeři. Pojďte se podívat na základní recept na plněné placky zapečené v troubě.
Ingredience
Zvolené maso umyjte, nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi dozlatova, případně ho před přípravou uvařte či upečte a posléze pokrájejte na kostičky. Pokud použijete šunku nebo jinou uzeninu, pak ji stačí pokrájet na malé kostky.
Rajčata, papriku a bylinky umyjte a osušte papírovými utěrkami a nakrájejte je na malé kostičky. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
Maso, sýr a zeleninu vsypte do mísy, vyklepněte k nim dvě vajíčka, přidejte sůl a pepř podle chuti a dobře všechno promíchejte.
Ve vedlejší misce smíchejte pár lžic zakysané smetany s trochou kečupu. Roztáhněte pita chléb po pracovní ploše a celý jeho povrch pomažte touto omáčkovou směsí. Na vrstvu kečupové smetany navrstvěte masovou náplň a smotejte pitu do pevné rolády, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máte menší placky, vytvořte z nich několik menších rolád. Když leží na plechu, potřete jejich povrch vrstvou zakysané smetany a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C a pečte je asi 15 minut dozlatova.
Podávejte samotné nebo doplněné o čerstvou zeleninu.