Nadýchané japonské lívance - postup přípravy
Japonci si zakládají na nadýchaném sladkém pečivu. Jejich kynuté dorty, cheesecake a další dobroty jsou diametrálně odlišné od všech ostatních na planetě a zvláštní je i to, že k jejich tvorbě nepotřebují žádné speciální suroviny. Stačí jim tytéž ingredience, které používáme my, nicméně dosáhnou strukturálně i chuťově úplně jiného výsledku. Přinášíme vám recept na lívanečky, které jsou opět po vzoru japonských zvyklostí nadýchané a zvláštní. Jejich výroba je poměrně jednoduchá, i když ve srovnání s našimi palačinkami poněkud komplikovanější. Nemusíte se ale bát, žádné výrazné složitosti vás nečekají. A ten výsledek za to stojí.
Ingredience
Do misky nalijte dva žloutky, mléko a rostlinný olej a přidejte 10 gramů cukru. Metličkou vše dobře vyšlehejte, aby se ingredience spojily a vytvořily homogenní směs.
Přes sítko postupně do žloutkové hmoty prosévejte hladkou mouku a metličkou vždy každou dílčí dávku důkladně zapracujte, aby vám nezůstaly žádné hrudky.
Vaječné bílky vložte do čisté misky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pevné pěny, přičemž v průběhu šlehání k nim postupně přidávejte 40 gramů cukru. Výsledkem musí být pevný sníh, který při vytažení metliček zanechává špičky.
Bílkový sníh postupně přidávejte do žloutkového základu těsta. Míchejte jen velmi jemně, abyste sníh nerozbili a aby hmota zůstala nadýchaná a vzdušná.
Když do těsta vmícháte veškeré bílky a získáte hladkou směs, rozehřejte na kamnech pánev s trochou rostlinného oleje, lžící či naběračkou odebírejte menší porce těsta a smažte na pánvi malé kulaté lívance pod pokličkou několik minut z obou stran dozlatova.
Lívance podávejte spolu s ovocným džemem a šlehačkou, případně polité sirupem. Dobrou chuť.