Lehký pomerančový dort s čokoládou - postup přípravy
Lehký pomerančový dort vypadá luxusně a má osvěžující chuť. Je ideální k podávání při nejrůznějších setkáních s přáteli a rodinou, kteří jistě ocení jeho jemnou strukturu.
Korpus
Ganache
K navlhčení
Krém
Poleva
Zdobení
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Za stálého šlehání do směsi přilijte mléko, olej a mouku.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Přidejte kypřicí prášek do pečiva s kakaem, těsto vlijte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Pokračujte přípravou ganache. V rendlíku zahřejte 300 ml smetany ke šlehání, kterou smíchejte s rozlámanou čokoládou a vytvořte ganache. Tu nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Upečený korpus navlhčete pomerančovým džusem a polijte ho čokoládovou ganache. Dezert vložte na 90 minut do lednice a pokračujte s přípravou krému.
Přibližně ¾ pomerančového džusu nalijte do rendlíku, kde ho smíchejte s cukrem a směs začněte zahřívat. V samostatné misce smíchejte zbytek džusu s vanilkovým pudinkem v prášku a směs přidejte do rendlíku.
Základ na krém vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí, přendejte ho do jiné mísy a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Základ na krém přikryjte potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Po 90 minutách, kdy všechny ingredience vychladly, pokračujte s přípravou krému. Smetanu vyšlehejte dotuha, vmíchejte do ní želatinu v prášku a do směsi vešlehejte smetanový sýr. Poté, co se ingredience propojí, je šleháním spojte se základem na krém.
Hotovým krémem potřete vychlazený korpus s ganache a přípravu dezertu zakončete polevou. Tu vytvoříte tak, že v rendlíku smícháte dortové želé s cukrem a pomerančovým džusem.
Směs zahřívejte 1–2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté ji nechte pár vteřin chladnout (tuhne velice rychle) a pokryjte jí celý povrch dezertu. Ten vložte na několik hodin, nejlépe na noc, do lednice.
Lehký pomerančový dort vyjměte z dortového ráfku a servírujte ho nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit kouskem čerstvého pomeranče.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: moj.kolačić