Kandované jahody - postup přípravy
Jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Chutnají skvěle čerstvé, ale také jako zavařený kompot nebo džem a případně také jako součást různých sladkých koláčů a jiných dobrot. Už jste ale někdy pomysleli na to, že byste vyzkoušeli jahody kandované? Je to velmi neobvyklý způsob, který ale oč je neobvyklejší, o to je lahodnější.
Ingredience
Čerstvé jahody důkladně umyjte, abyste je zbavili zbytků hlíny a jiných nečistot ze záhonu, a zároveň je během toho odstopkujte. Takto připravené jahody vložte do misky a na chvilku odložte stranou.
Nyní si připravte cukrový sirup. Do dostatečně velkého suchého hrnce nasypejte cukr a položte ho na kamna. Na středním ohni cukr zahřívejte tak dlouho, dokud se nezačne rozpouštět. Nechte rozpustit veškeré krystalky cukru v hrnci, přilijte k němu jeden litr vody a přiveďte sirup k varu.
Do vroucího sirupu nyní přisypejte všechny připravené a očištěné jahody, které by měly být v cukrovém roztoku úplně ponořené. Vařte jahody v cukrové vodě po dobu 10 minut a pak přes cedník opatrně slijte a nechte jahody okapat.
Připravte si plech na pečení a vyklopte na něj okapané jahody. Rozprostřete je všechny do jedné vrstvy a vložte je do trouby, kterou zahřejte maximálně na 45 stupňů Celsia. Nechte je v troubě dostatečně dlouho na to, aby úplně uschly. Hotové jahody by neměly být mokré, ale měly by být pevné, suché, ale stále pružné a vláčné.
Jakmile je dobrota hotová, připravte si sterilizované sklenice a naplňte je jahodami. Dobře je uzavřete a uchovávejte v chladu. Jahody můžete konzumovat samostatně namísto bonbónů, případně je můžete použít pro přípravu různých dortů, koláčů a jiných dezertů.