Lilkový guláš se sladkou paprikou a cuketou - postup přípravy
Guláš lze vedle masové a bramborové verze připravit také ve výborné vegetariánské variantě (připomínající francouzské ratatouille). Jedná se o odlehčenou variantu guláše, která je stejně výborná, jednoduchá a plná vitamínů. Recept je navíc velmi rychlý, takže se hodí k přípravě jednoduché večeře na všední dny.
Ingredience pro:
8 porcí
Ingredience
Příprava guláše spočívá v následujících krocích:
- Lilek omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky o straně přibližně 1 cm.
- V pánvi rozehřejte olej a lilek na něm zlehka osmahněte, aby se zatáhl, ale zůstal tvrdý.
- Vyjmete lilek z pánve na talíř.
- Nakrájejte cibuli na měsíčky a společně s utřeným česnekem osmahnete v pánvi (lze použít stejný olej jako pro lilek).
- Očistěte mrkev a papriku.
- Mrkev nakrájejte na jemné plátky nebo nastrouhejte na hrubším struhadle, papriku nakrájejte na větší kostky.
- Přidejte mrkev s paprikou k cibuli na pánev, důkladně promíchejte a zlehka osmahněte.
- Očistěte cuketu a nakrájejte ji na půlměsíčky.
- Přidejte cuketu k ostatní zelenině a společně smažte přibližně 5 minut.
- Očistěte rajčata a nakrájejte je na kostičky (pokud nechcete mít ve směsi slupky, před krájením je spařte a oloupejte).
- Přidejte rajčata a lilek ke směsi, důkladně promíchejte.
- Jakmile zelenina pustí trochu šťávy, můžete začít dochucovat – základem je sůl a pepř, případně cukr, jsou-li rajčata kyselá. Kromě toho můžete přidat další koření, např. oregano.
- Zamícháme a necháme 5-7 minut dusit, dokud zelenina dokonale nezměkne, v této fázi lze přidat bylinky (např. zelenou petrželku).
- Jakmile je zelenina krásně měkká, můžeme vypnout a odstavit, podávejte nejlépe s pečivem.