Cuketové lupínky - postup přípravy
Každý z nás si rád při sledování filmu něco zakousne. Běžně saháme po chipsech nebo slaných oříšcích, ale všichni víme, že to není zrovna dobrá volba pro naše zdraví, ani pro naši štíhlou linii. My vám však dnes dáme tip na občerstvení, které bude podobně chutné a křupavé, ale s daleko méně kaloriemi. Připravte si cuketové lupínky v troubě. Tento recept navíc můžete libovolně obměňovat podle vaší nálady nebo chuti. Přidejte například své oblíbené koření, sýr nebo cokoliv jiného, co máte rádi. Cuketové lupínky můžete smažit také ve fritéze, na pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Trouba je ale osvědčenou a nejméně nezdravou možností.
Slaná příchuť
Papriková příchuť
Sýrová příchuť
BBQ
Cuketu umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
Osušte je ubrouskem, abyste je zbavili přebytečné vlhkosti. Každý kousek cukety dobře obalte v mouce a dejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Jednotlivé kousky poté posypte solí, pepřem a pokapejte slunečnicovým olejem.
Pečte ve vyhřáté troubě asi na 10 minut při 200 ° C.
Doplňte dipem
Po upečení nechte kousky cukety krátce vychladnout a můžete servírovat. Je možné připravit si k nim třeba i chutný smetanový dip, který chuť tohoto občerstvení ještě vylepší. Jak na to? Zkuste třeba jogurtový dip s česnekem a pažitkou:
- Bílý jogurt – jeden kelímek
- Pažitka – pár snítek
- Česnek – 1-2 stroužky
- sůl a pepř – dle chuti
Do misky vyklopte bílý jogurt a smíchejte jej s najemno prolisovaným česnekem. Poté ke směsi přidejte nasekanou pažitku, ochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte. Namísto jogurtu lze využít i majonézu nebo zakysanou smetanu, ale toto je dietnější a lehčí verze, která je lepší pro vaše zdraví.
Podobně můžete ingredience obměňovat dle vaší fantazie, přidávat různá koření nebo bylinky a pokaždé bude vaše mlsání k televizi jiné a originální. Ušetříte za nákup slaných chipsů a ještě uděláte i něco pro své zdraví.