Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí balkánský sýr typu feta

Domácí balkánský sýr typu feta - postup přípravy

Balkánský sýr se skvěle hodí jako doplněk zeleninových salátů, ale lze jej použít i pro vaření různých omáček k těstovinám a dalším pokrmům. Pokud nechcete neustále sýr kupovat, anebo byste rádi měli kontrolu nad tím, které látky obsahuje, případně jste jen zvědaví na další kulinářský experiment, vyzkoušejte si jeho přípravu sami doma. Přinášíme vám na to vychytaný návod.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Klasický balkánský sýr typu feta se připravuje z kozího a ovčího mléka a zapotřebí k jeho výrobě je syřidlo Hansens. Pokud nemáte ani jednu z těchto surovin, ani tak se nemusíte domácí výroby balkánského sýru vzdát. Poradíme vám vychytávku, která funguje stejně dobře a sýr bude od originálu k nerozeznání. Kromě toho můžete použít obyčejné kravské mléko.




Pro co možná nejlepší chuťový výsledek vám doporučujeme využít suroviny domácího původu. Čerstvé, neodstředěné mléko od krav, smetana z téhož zdroje a vajíčka od slepic chovaných ve volném výběhu. Díky tomu bude váš sýr dokonalý.

Návod na přípravu:

Mléko nalijte do hrnce a přidejte k němu dvě polévkové lžíce soli (v případě potřeby můžete přidat soli i méně). Postavte hrnec na kamna a přiveďte mléko k varu.

Šest domácích slepičích vajíček vyklepněte do misky a vyšlehejte je do jemné konzistence.

Když se mléko vaří, přidejte k němu k němu nejprve zakysanou smetanu a poté vlijte vyšlehaná vajíčka (díky tomuto postupu se vejce ihned nesrazí). Všechny přísady dobře promíchejte a dále vařte asi dalších 5 minut, během nichž se začne oddělovat z mléka syrovátka.

Připravte si velký cedník a vyložte ho několika vrstvami gázy. Do ní vlijte mléčnou směs z hrnce, zabalte ji do gázy a důkladně vymačkejte všechnu syrovátku. Vymačkanou hmotu nechte v gáze tak, aby byla zakrytá i shora, upěchujte směs do cedníku a položte na ni plochý talíř, který ještě zatěžkejte nějakým závažím, třeba velkou zavařovací sklenicí plnou vody.

Takto nechte stát, dokud sýr nezchladne na pokojovou teplotu a pak ho spolu se závažím vložte do ledničky alespoň přes noc, lépe však několik dní.

Hotový sýr rozbalte z uzlíku, nakrájejte na porce a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů