Jemný kynutý koláč s jablečnou náplní - postup přípravy
Máte chuť na něco sladkého? Co takhle vyzkoušet lahodně jemný kváskový koláč s jablečnou náplní, které chutnají přímo úžasně. Vyrobíte jej z dostupných ingrediencí a zvládne ho připravit skoro každý!
Těsto
Náplň
Posypka
Nejprve si připravte těsto. Smíchejte teplé mléko, cukr a suché droždí. Nechte vše odstát asi 10 minut bokem, aby kvasinky začaly pracovat. Ke směsi poté přidejte vejce, rozpuštěné a mírně vychladlé máslo, sůl a vanilkový cukr. Vše dobře promíchejte a postupně přidávejte prosetou mouku. Nejprve vše míchejte vařečkou nebo špachtlí, poté si vyhrňte rukávy a pusťte se do práce rukama. Těsto by mělo být homogenní, vláčné a mírně lepkavé.
Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Povrch pomažte trochou slunečnicového oleje a zakryjte potravinářskou fólií nebo víkem. Nechejte 60 minut kynout na teplém místě.
Druhým krokem je příprava posypky. Do misky dejte měkké máslo, cukr a mouku. Vše rozdrobte najemno prsty a vytvořte hrudkovitou konzistenci. Poté dejte posypku do ledničky.
Budeme pokračovat přípravou náplně. Oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky. Na pánvi si rozpusťte máslo a k němu přidejte jablka, cukr a vše dobře promíchejte. Společně provařte asi 5 minut. Náplň nechte vychladnout a zkontrolujte, jak je na tom těsto.
Pokud již dostatečně vykynulo, je načase pustit se do přípravy jednotlivých koláčů. Těsto rozdělte na 8 stejných kusů a vytvarujte je do tvaru koule.
Každou takovou kouli poté vyválejte na tenký plát těsta a plňte připravenou náplní. Rozetřete na těsto asi dvě čajové lžičky jablečné náplně a povrch posypte posypkou.
Poté těsto přeložte na polovinu. Na kraje koláče dejte dva malé kopečky jablkové náplně a zbytek posypte posypkou.
Poté obě strany srolujte a skládejte vedle sebe do kulaté dortové formy.
Poslední kousek těsta pouze naplňte náplní a posypkou a vytvarujte do tvaru koule, která přijde doprostřed formy.
Vrch koláče potřete žloutkem a posypte zbytkem posypky.
Pečte asi 40 minut v předehřáté troubě na 180 ° C.
Dobrou chuť.