Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové šneky bez droždí a tuku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Tvarohové šneky bez droždí a tuku - postup přípravy

Sladké pečivo je snídaňovým hitem všech pekáren. Pokud ale jenom trochu umíte zacházet s kuchyňskou troubou, můžete si hravě a za zlomek ceny upéct své vlastní, které navíc může být i o poznání chutnější, než jeho komerční varianty. Dnes vám přinášíme recept na lahodné a přitom velmi jednoduché šneky s tvarohovou náplní. K jejich přípravě vám stačí pár obyčejných surovin a výsledek je přitom nad očekávání. Navíc k jejich přípravě nepotřebujete žádný tuk a ani droždí, což se hodí pro všechny, kteří klasické kynuté pečivo z nějakého důvodu nemohou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Tvaroh rozdělte v poměru jedna ku třem, přičemž čtvrtku si v lednici schovejte na pozdější přípravu náplně a tři čtvrtiny množství vložte do hluboké mísy. K tvarohu v míse přidejte čtyři vaječné žloutky, jednu nebo dvě lžíce cukru, podle toho, jak moc sladké pečivo preferujete, a všechno společně rozmíchejte do hladké konzistence. Nejlépe vám to půjde s použitím elektrického šlehače či ponorného mixéru.




Když je hmota hotová, přidejte ke směsi malou lžičku jedlé sody, ještě jednou promíchejte a nechte zhruba pět minut stát, aby těsto lehce nabylo. Za stálého míchání pak k této hmotě po menších částech prosévejte přes sítko hladkou mouku a důkladně ji rozmíchejte, aby se v těstě nevytvořily hrudky. Až těsto zhoustne a zpevní se, pokračujte v hnětení rukama. Výsledkem musí být jemné, pružné a nelepivé těsto. To pak vložte do lednice a nechte ho chladit a odpočívat asi 1,5 hodiny.

Odleželé těsto vyjměte z lednice, rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vyválejte placku o síle kolem 3 až 5 milimetrů. Jednu z nich pak namažte zbylým tvarohem, který jste předem rozšlehali na jemnou konzistenci. Tvarohovou vrstvu posypejte cukrem a pak překryjte druhým plátem těsta. (Pokud by byl tvaroh příliš hustý, je možné jej rozředit trochou mléka, zakysané smetany, anebo případně i vody.)

Takto připravené těsto stočte do pevné role a nakrájejte ji na kousky o síle kolem 2 centimetrů. Ty pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je na 15 až 20 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Po dopečení nechte šneky zchladnout a podávejte. Skvěle chutnají i druhý den po dopečení. Namísto tvarohu pak můžete použít také ořechovou náplň, kandované nebo čerstvé ovoce či mák.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů