Křehký máslový koláč se smetanovou náplní - postup přípravy
Nemáte příliš v oblibě koláče suché, které doslova dusí v krku? Potom dejte přednost tomuto máslovému se smetanovou náplní, který se na jazyku jen rozplývá. Je jemný a křehký. Zkrátka dokonalý doplněk k šálku kávy.
Těsto
Náplň
Nejprve si do velké mísy nastrouhejte nahrubo studené máslo. Poté k němu přidejte vejce, moučkový cukr, kypřící prášek do pečiva a prosátou hladkou mouku. Rukama vypracujte hladké a vláčné těsto polotuhé konzistence. Následně jej nechte asi deset minut „odpočívat“ při pokojové teplotě.
V další fázi se pusťte do zhotovení smetanové náplně. V míse si vyšlehejte zakysanou smetanu s vejci, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem. Pak si na pomoučeném vále vyválejte v půlcentimetrový plát těsto, a to přeneste do plechu s pečícím papírem. Prsty vytvořte okraje a na dno vlijte smetanovou směs, kterou dobře rozprostřete.
Koláč dejte nakonec péct do trouby na 180 °C po dobu cca 40 až 45 minut. Před podáváním nechte dezert zcela vychladnout. Hodit se ke koláči bude nejen již zmíněná káva, ale také čaj anebo horké kakao. Dozdobit porci lze i čerstvým ovocem typu maliny, borůvky, ostružiny nebo jahody. Pokud budete chtít vytvořit čokoládovou verzi, jednoduše do náplně zakomponujete kvalitní kakaový prášek nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu. Přejeme vám dobré chutnání.