Chutný zelný salát - postup přípravy
Chcete si udržet pevné zdraví po celý rok? Pak zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Možné je také vyzkoušet velmi chutný nakládaný salát ze zelí, papriky a mrkve, který je přímo nabitý vitamíny.
Ingredience
Nejprve si očistěte a omyjte hlávku bílého zelí. Poté ji nasekejte ostrým nožem na tenké nudličky. Možné je zelí také nakrouhat. Zeleninu vložte do velké mísy a promíchejte také s loupanou a nahrubo nastrouhanou mrkví i s tenčími proužky očištěných sladkých paprik. Směs dochuťte lisovanými stroužky česneku, zakápněte octem, slunečnicovým olejem a nezapomeňte suroviny ocukrovat a osolit. Nakonec vše přelijte teplejší vodou, promíchejte, překryjte třeba poklicí a zatěžkejte. Takto nechte salát stát asi tři hodiny při pokojové teplotě.
V další fázi si k ruce připravte suché a čisté skleněné nádoby s kompatibilními víčky a plňte je až po vrch zelným salátem s mrkví a paprikou. Dobře utěsněte a zeleninu skladujte ideálně v lednici, aby se nezkazila.
Zelný salát s mrkví a paprikou je výtečný k masovým nebo bramborovým pokrmům. Avšak pochutnat si na něm můžete i jen tak. Doplníte díky němu potřebné vitamíny a minerální látky, což je žádoucí především v zimním a podzimním období. Pokud zrovna neholdujete jakémukoliv druhu zeleniny v receptu, můžete jej nahradit samozřejmě jiným. Skvěle vyniknou ve směsi rovněž bylinky typu petrželka, koriandr či kerblík. Hodit se budou třeba i chilli papričky anebo feferonky, které ocení milovníci pikantních chutí.