Domácí játrové klobásy - postup přípravy
Nekupujte si klobásy v řeznictví, když si je můžete vcelku jednoduše připravit bez udírny i doma. Postačí vám k tomu jen pár ingrediencí a trochu té zručnosti. Vše pak za vás dokončí trouba na pečení. Vyzkoušejte játrovou verzi klobásy, je dokonalá.
Ingredience
Nejprve si oloupejte celý česnek a cibuli a obojí pomelte v mlýnku na maso spolu s očištěnou vepřovou panenkou, kuřecími prsy a kuřecími vnitřnostmi, které jste důkladně oprali ve vodě. Mletou směs v míse ochuťte dle preferencí mořskou solí, mletým pepřem a dobře promíchejte.
Nyní si k ruce vezměte skopová nebo vepřová střívka (nutné je důkladně propláchnout vodou) a nasaďte je na speciální hubici na tvoření jelit a klobás, která je připevněná k mlýnku na maso. Posléze plňte střívka masovou směsí. Jednotlivé klobásy rozdělujte pomocí kousku špejle nebo podvázáním střívka. Polotovar položte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na 250 °C po dobu asi 40 minut. Až uplyne tato doba, otočte klobásy na druhou stranu, aby se důkladně opekly.
Upečené domácí játrové klobásy vyjměte z trouby a nechte zchladnout. Poté podávejte pokrájené na přibližně stejně široká kolečka spolu s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Do masové směsi kromě jiného můžete použít i preferované čerstvé bylinky a nejrůznější aromatické koření. Přejeme vám dobré chutnání.