Kávový dort se žloutkovým krémem a bílkovou pěnou - postup přípravy
Vajíčka hrají v tomto receptu na kávový dort hlavní roli. Celkově na jeho výrobu potřebujete jen pár základních surovin, což z něho činí skvělou volbu pro každou příležitost. Na první pohled však vypadá, jako by pocházel z dílny mistra cukráře. Dort vypadá lákavě a stejně i chutná. Navíc s jeho přípravou budete rychle hotovi.
Korpus
Krém
Pěna
Nejprve připravte těsto na korpus. Vyklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky pak vyšlehejte do pevné pěny, přidejte k ní sůl, cukr, žloutky, olej a podle chuti vanilkovou esenci a dobře promíchejte. Postupně za stálého míchání přisypávejte mouku předem smíchanou s práškem do pečiva a míchejte do hladka. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví.
Zatímco se těsto peče, vytvořte vařený žloutkový krém. Do kastrůlku nalijte mléko a do něj přidejte cukr a hladkou mouku. Vyšlehejte žloutky do bílé pěny a přidejte je do mléčné směsi. Dobře promíchejte a postavte na kamna. Na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Kastrůlek odstavte z kamen, krém promíchejte, přidejte vanilkovou esenci a máslo a rozmíchejte do hladké konzistence.
Bílky vyšlehejte s cukrem a instantní kávou do pevné pěny.
Upečený korpus nechte zchladnout a pak ho podélně překrojte na dva tenké pláty. Spodní plát namažte polovičním množstvím bílkové pěny, tu pokryje žloutkovým krémem a přiklopte druhým plátem korpusu a pomažte zbytkem bílkové pěny.
Hotový dort vložte aspoň na dvě až tři hodiny (nebo nejlépe přes noc) do lednice, aby ztuhl a těsto zvlhlo a zvláčnělo.
Dobrou chuť.