Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dezert z karamelových mandarinek

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Dezert z karamelových mandarinek - postup přípravy

Nejjednodušší a přitom velmi efektní dezert vznikne tak, že zkaramelizujete mandarinky a nalijete přes ně těsto. Vážně, žádná jiná složitost ani zákeřnost v tom není. Přitom znáte to pořekadlo, že ty nejlepší věci bývají ty nejjednodušší. A tak je to i s tímto neuvěřitelně chutným dezertem, který v sobě kombinuje ty nejlahodnější zimní příchuti. Pokud chcete ohromit svou rodinu a přátele, tohle je jeden ze zaručených způsobů, jak to udělat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si těsto. Vajíčka rozklepněte do hluboké mísy a smíchejte je s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte špetku soli a metličkou nebo elektrickým šlehačem míchejte asi 4 minuty na střední rychlost.




Máslo vložte do misky a dejte ho rozehřát do mikrovlnné trouby. Nalijte roztavené máslo do vaječné směsi a znovu složky dobře promíchejte. Postupně přisypávejte také hladkou mouku a přidejte i lžičku prášku do pečiva. Šlehačem těsto dobře promixujte.

Oloupejte mandarinky, příčně je rozpulte a připravte si karamel. Do kastrůlku si nasypejte čtyři polévkové lžíce cukru a na mírném ohni ho zahřívejte, dokud se nezačne rozpouštět. Za žádných okolností cukr nemíchejte! Počkejte, až se samovolně roztaví, což bude trvat zhruba 4 až 5 minut. Pak snižte teplotu sporáku na minimum a až nyní promíchejte.

Do dortové formy vyložené pečicím papírem, který velkoryse zalijte karamelem. Na něj vyskládejte celé oloupané mandarinky řezem dolů a zalijte je zbytky karamelu.

Mandarinky ve formě zalijte připraveným těstem a vyrovnejte jej špachtlí po celém jejich povrchu.

Troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia a pečte mandarinkový dort zhruba 30 až 40 minut.

Po dopečení vyjměte pochoutku z trouby, nechte trochu zchladnout, přikryjte formu talířem a otočte. Vyklopený dort nechejte lehce zchladnout, opatrně z něj stáhněte pečicí papír, nakrájejte na požadované porce a podávejte dozdobené kopečkem šlehačky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů