Z trochy mouky, mléka a dvou brambor vykouzlíte dokonalé slané buchty, které si zamilujete - postup přípravy
Máte rádi slané buchty? Pokud je vaše odpověď ano, rozhodně byste neměli minout tento jednoduchý a nenáročný recept, pomocí kterého si připravíte naprostou slanou lahůdku. Tyto buchty tak můžete jíst samotné ať už na snídani nebo během dne, jako přílohu k jídlům nebo je můžete libovolně naplnit či upravit podle vlastních potřeb a chuti. Záleží pouze na vás. Jak tedy správně připravit pravé domácí slané buchty, které si zamilujete?
Ingredience
Nejdříve ze všeho si připravte středně velkou mísu, ve které postupně smícháte olej, sůl, vejce, suché droždí a teplé mléko, dokud vám nevznikne hladká směs. Do té poté přidáte brambory a sýr, které nastrouháte najemno pomocí struhadla. Vše pořádně promíchejte a poté přidejte nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. My jsme pro náš recept zvolili čerstvou pažitku a mladou jarní cibulku. Nakonec do směsi pouze pomalu prosejte mouku, dokud vám za stálého míchání nevznikne husté lepivé těsto.
Když máte hotovo, nechte těsto v hluboké míse a jeho povrch jemně protřete trochou rostlinného oleje pomocí štětce a přikryjte jej potravinářskou fólií, nebo alespoň utěrkou. Nechte kynout alespoň hodin a půl až dvě hodinky na teplém suchém místě, nejlépe například u topení na sluníčku na parapetu.
Poté si těsto přesuňte na pracovní desku posypanou moukou a rovnoměrně jej roztáhněte do stran. Opět přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 30 minut „odpočívat“. Když půlhodina uběhne, mírně si namažte prsty olejem a těsto rozdělte na několik rovnoměrných částí. Ty poté uložte vedle sebe na plech vystlaný pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Tam pečte zhruba 30-35 minut podle potřeby.
Hotové slané buchty nechte malinko vychladnout a poté můžete podávat například se zakysanou smetanou a kousky slaniny nebo podle vaší vlastní preference. Fantazii se meze nekladou a v kuchyni to platí dvojnásob. Tak dobrou chuť!